Ma 2020. 10. 27, kedd, Szabina napja van.

Gyilkosnak nézték, leültették Jánost

2012.07.24 08:41. - Kovács Janka

Trieszt - Budapest - Négy hónapig ült ártatlanul Ádám János (37) az egyik legkeményebb olasz börtönben, mert a magyar hatóság téves adatokat közölt róla: neve miatt összekeverték egy körözött bűnözővel. A férfi most perre készül a magyar rendőrség ellen.


 

A fiatalember három éve, bérelt teherautóval indult külföldre, hogy főnöke lomtalanításon vásárolt holmijait hazafuvarozza.
 
– Triesztben kétszer is megállítottak minket, hogy lopott a teherautó. Először elengedtek, amikor megmutattuk a papírokat, a másodiknál azonban bevittek a rendőrségre – kezdte a fiatalember, akiről a rendőrségen már azt is állítottak, hogy az utánfutón lévő motort is lopta.
– Adatokat kértek rólunk a magyar rendőrségtől. Majdnem elájultam, amikor közölték: azt a választ kapták, hogy bűnöző vagyok, 5 évet ültem gyilkossági kísérletért, raboltam és most is köröznek Magyarországon – idézte fel zaklatottan a férfi, aki hiába állította a bíróságon, hogy ez nem igaz, az olaszok a hatóság hivatalos papírjainak hittek. Így Ádám Jánost – a dokumentumok szerinti büntetett előélete miatt – gyorsított eljárásban nyolc hónap börtönre ítélték.
 
– Ezt nekem a tolmács nyolc évre fordította. Azt hittem, összeesem a tárgyalóteremben – csuklott el János hangja.
 
A két férfi az ítélet után bekerült egy 3500 fős börtönbe, a legkeményebb bűnözők közé.
 
– Együtt ültem egy szicíliai maffiafőnökkel, Marióval, akinek még az őrök is tisztelegtek. A cellában húszan voltunk, az arabok állandóan meg akartak ölni. Törölközővel a nyakunkon aludjunk, nehogy álmunkban el tudják vágni a torkunkat. Túléltünk egy börtönlázadást is, amikor vízágyúval lőttek ránk. Négy keserves hónap telt el, amikor jött az őr: „Jonny libertá" és odadobott egy papírzacskót, hogy pakoljak össze – emlékezett vissza a férfi.
 
Mint kiderült, itthon János szülei itthon minden követ megmozgattak, hogy kiderüljön a tévedés: a rendőrség egy másik, ugyanakkor született Ádám János bűnlajstromát küldték el az olaszoknak. Ez a két adat egyezett, a többit, mint például az anya nevét, amiből kiderülhetett volna a tévedés, senki nem ellenőrizte. A rendőrség azonnal helyesbítette az adatokat, a fiatalembert pedig kiengedték.
 
A zsaruk írásban elismerték a téves adatközlést. Lapunknak az ORFK sajtóosztályán azt mondták: folyt már egyeztetés a férfival az ügyben, ami megszakadt, de állítják, nem az ő hibájukból. A család felkereste az ombudsman hivatalát, ahol azt a tanácsot kapták, pereljék be a hibázó rendőrséget.
 
– 3 millió forintot kérünk, hiszen ügyfelemnek jelentős anyagi kára keletkezett abból, hogy börtönbe zárták, a lelki megrázkódtatásokról nem is beszélve – jelentette ki Lichy József ügyvéd.
 
forrás: blikk.hu

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.21 (41. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget