Ma 2019. 1. 16, szerda, Gusztáv napja van.

Hajófelvonulással emlékeztek a nándorfehérvári diadalra

2012.07.24 09:55. - Kovács Janka

Hajófelvonulással, díszsortűzzel és nemzeti színű vízsugárral emlékeztek meg vasárnap délelőtt Budapesten a Dunán a nándorfehérvári diadal 556. évfordulójáról. A Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt civil és katonai hajók sorakoztak fel, fedélzetükön az ország több pontjáról érkezett, csaknem háromszáz általános és középiskolás gyerekkel, akik a nándorfehérvári diadal emlékére négynapos kiránduláson vettek részt.

Hirdetés

 

Cseh Sándorné, a Nyíregyházáról érkezett csoport vezetőtanára az MTI-nek elmondta: a diákok történelmi pályázaton nyerték az utazás lehetőségét. A csoportok csütörtökön indultak hajóval Budapestről a történelmi Nándorfehérvárra (a mai Belgrádba, Szerbia fővárosába), ahol Hunyadi János szobránál és az első világháborús emlékműnél rótták le tiszteletüket, a szombatot pedig már Kalocsán töltötték.
 
Érdekes és élményekben gazdag volt az elmúlt négy nap, ami alatt "közelebbről megismerhették a magyar történelem egyik meghatározó eseményének színterét és hátterét" - számolt be a történelmi kirándulásról Pethő Rebeka, a nyíregyházi Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja. Elmondta, a pályázat során korhű stílusban több fogalmazást, tanulmányt kellett írniuk a nándorfehérvári eseményekkel kapcsolatban.
 
Az akadémiai kikötőbe érkező fiatalokat korhű jelmezekbe öltözött katonák és az 1400-as éveket felelevenítő hagyományőrzők mellett, nemzeti színű vízsugárral tisztelgő tűzoltóhajó, valamint díszsortűz fogadta. Utóbbi némi riadalmat keltett a parton összegyűlt nézelődők között.
 
Az ünneplők és a diákcsoportok ezt követően a Honvéd Díszzászlóalj vezetésével elindultak a Lánchídon keresztül a Budai Várba Hunyadi János szobrához, ahol a déli harangszót követően katonai tiszteletadás keretében megemlékezés kezdődött. Az ünnepségen Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter tartott beszédet. A jelenlévők koszorúzással és néma főhajtással emlékeztek meg a nándorfehérvári hősökről.
 
A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem óta a déli harangszó a nándorfehérvári diadalra emlékeztet a keresztény világban.
 
Július 22-ét az Országgyűlés 2011-ben a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.
 
forrás: mult-kor.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget