Ma 2020. 6. 1, hétfő, Tünde napja van.

Sztriptíz playbackről

2012.08.02 15:49. - Kovács Janka

A faház előtt kávézunk, a lépcsőn ülve, Szabó Tibivel. Pár méterre tőlünk egy külügyi államtitkár – írd és mondd: Németh Zsolt – arcú férfi söprögeti a járdát. Öblítőkék bermudagatyáját jól ellenpontozza a neonzöld reklámtrikó. Lehetséges volna, hogy Visegrádon aludtunk el, és Bálványoson ébredtünk? - A Szépírók Társasága Ir(T)áS táborának mai naplóját Babiczky Tibor írja.

Hirdetés

Visegrád, Mogyoró-hegy, reggel hét óra negyven. Porkávé zörren, csészék és műanyag poharak sorakoznak, baljós morajjal ébred a vízforraló. Csoszogás, egy roppanó könyök, zaccos tekintetek gyűlnek a sistergő víz köré. Nézem az arcom a tükörben. Tegnap lefekvés előtt még készültem egy keveset a krimiről tartandó előadásomra. Cesare Lombroso, olasz orvos és antropológus 1876-os főművének, A bűnöző embernek néhány sorával aludtam el. Lombroso meg volt győződve róla, hogy a bűnöző hajlam örökletes, és testi anomáliák formájában jelenik meg. A gyilkos típusát például így írja le: „A gyilkosok tekintete üveges, hideg, merev, szemük némelykor véraláfutásos. Orruk nagy, gyakorta sas- vagy még inkább héjaorr. (...) Gyakori náluk a szemremegés, szintúgy a féloldali arcrángás.” Nézem az arcom a tükörben. A gyilkos prototípusa bámul vissza rám. Ha Lombroso elmélet maradt volna a kriminalisztika zsinórmértéke, nem lenne biztonságban egyetlen másnapos ember sem a Földön.

 

A faház előtt kávézunk, a lépcsőn ülve, Szabó Tibivel. Pár méterre tőlünk egy külügyi államtitkár – írd és mondd: Németh Zsolt – arcú férfi söprögeti a járdát. Öblítőkék bermudagatyáját jól ellenpontozza a neonzöld reklámtrikó. Lehetséges volna, hogy Visegrádon aludtunk el, és Bálványoson ébredtünk? Miután konstatáljuk, hogy a reggelinket levezénylő konyhásnéni nem változott át Tőkés Lászlóvá, megnyugszunk. Jó helyen vagyunk.
 
Délelőtt munka – írás és irtás – a kollégákkal. Szépen dolgoznak, jó velük beszélgetni. Végig az jár a fejemben, hogy nem én vagyok az, aki tanít, aki taníthat nekik valamit. Én tanulok tőlük. Halász Geritől a rendíthetetlen, derűs nyugalmat. Kotroczó Mátétól a magától értetődő szókimondást és egyfajta lovagiasságot. Tóth Timitől a hallgatást és az elmélyült figyelem mögötti mosolyt. Varga Ágitól a pontosságot és az eleganciát. Örülök, hogy velük tölthetem az időt, mint ahogyan örülök mindenkinek, a többieknek is.
 
Ebédre rántott tonhalat tálalnak fel, ami – én magam nem fogyasztok vízben élő lényeket – a csapat egybehangzó véleménye szerint Duna- és pocsolya-ízű. Erdélyi Dávid sörrel semlegesít, Laik Eszter jégkrémmel, a Csapody-Szabó kollektíva különböző hosszúságú kávékkal. Dáviddal aztán még elszívunk egy Egyiptomban csomagolt koreai cigarettát is.
 
Délután fél háromkor – óramű pontossággal – megérkezik Kolosi Tamás, a Líra Könyv Zrt. tulajdonosa. Hanyag elegancia, tiszta feketében, csupán a karóra tokja és a zafírüveg villan ezüstösen. Kifogástalan, érdekfeszítő előadás. Beszél a fiatalkoráról, a rendszerváltásról, az „aluljárós” könyvekről, a szakma – veszni vagy átalakulni látszó – éthoszáról. Megtudjuk, hogy az eddigi legnagyobb példányszámban értékesített könyv egy horoszkóp volt, amit – a kommunista éra tiltásától megszabadulván – a Láng Kiadó adott közre a rendszerváltás után. Egymillió-kétszázezer példány fogyott belőle. Betekintést nyerünk a könyvkiadás és -kereskedelem műhelytitkaiba. Számok követnek számokat, megdöbbenés megdöbbenést. Kolosi az elmúlt tíz évből – meg amúgy összességében is – Spiró György Fogságát tartja a legnagyobb regénynek, emellett még a Mellettem elférszet említi Grecsó Krisztiántól. És örülne, ha Nádas Pétert és Vámos Miklóst is a Magvető szerzői közt tudhatná. „Utóbbinak Morcsányi nem örülne” - teszi hozzá mosolyogva.
 
Elfogy az ásványvíz, elfogynak a számok és a szavak is. Vacsora után nem sokkal érkezik Egressy Zoltán. Kezében egy szatyor, teli sörrel. „Ezt nem én hoztam” - mondja titokzatosan. A beszélgetés oldott és jó hangulatú, Csapody Kinga kérdez, elemében van. Szó esik a Striptease zenekarról („Furcsa lett volna ezzel a névvel playbacket vagy unpluggedot vállalni.”), a Portugálról, a színházi világról és Sanghajról. És, természetesen, a magyar íróválogatottról. „Mindig nyerünk” - mondja magabiztosan Zoli, majd kevés gondolkodás felidézi a – mégis – elvesztett meccseket.
 
A beszélgetést követően Richter Tomi vállalja a tűzgyújtást. Lassan ránk sötétedik, ülünk, tűz sehol, Richter féltérdre ereszkedve küzd az elemekkel, és jó negyven percen keresztül lélegzi be a füstöt. „Róma sem két nap alatt épült” - mondja. „A felgyújtása viszont egészen biztosan nem tartott két napig” - üti le a magas labdát Csapody Kinga. Richter megvonja a vállát és elballag borért, Szabó Tibi pedig – két perc alatt – meggyújtja a tábortüzet. Beszélgetünk hosszan – jó ideig még Egressy Zoli társaságában – végül négyen maradunk a tűz körül, Halász Gerivel, Richterrel és Holman Zsófival. Amikor hajnali egy körül szóba kerülnek a Mexikói-öböl zombi-rákjai, visszavonulok. Elalvás előtt olvasok még az Ulyssesből. Joyce eleve szép zárlat, hiszen holnap este érkezik Esterházy. „Imperium romaunum – mondta nyájasan J. J. O'Molloy. - Nemesebb csengése van, mint annak, hogy British vagy Brixton. Az úgy hangzik, mint zsír a tűzben. (...) -Erről van szó. Mi vagyunk a zsír. Te meg én vagyunk a zsír a tűzben. Annyi esélyünk sincs, mint hógolyónak a pokolban. (...) -  Egy pillanat türelmet. (...) Nem szabad, hogy a szavak, a szavak hangzása félrevezessen minket. Impérium, imperatívusz, imperiális, csupa ilyeneket gondolunk Rómáról. (...) Milyen volt a civilizációjuk? Hatalmas, elismerem, de hitvány. Kloákák: kanálisok. A zsidók a pusztában és a hegytetőn azt mondták: Jó itt nekünk. Építsünk egy oltárt Jehovának. A rómaiak, pontosan úgy, mint az angolok, akik a nyomukban járnak, minden új földrészre, ahová csak betették a lábukat (a mi szigetünkre sosem tették), ezt a kloáka komplexusukat hozták magukkal. Körülnéztek tógájukban, és azt mondták: Jó itt nekünk. Építsünk egy vécét.” Mi is, táborozók, feljöttünk a hegyre. Jó itt nekünk. És vécét sem kellett építenünk.
 
forrás: litera.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget