Ma 2020. 4. 1, szerda, Hugó napja van.

Megkezdődött a fesztivál benépesülése

2012.08.03 14:18. - Kovács Janka

Az első beköltözők már megérkeztek az óbudai Hajógyári-szigetre, ahol vasárnap a magyar dal napjával indul a Sziget fesztivál programja. Gerendai Károly főszervező a pénteki sajtóbejáráson elmondta: lát esélyt arra, hogy az idei fesztiválra látogatók száma eléri a tavalyi 385 ezret.


 

"Mintegy kétszázmillió forintot költöttünk-költünk különböző fejlesztésekre, ebből több mint 100 milliót a Sziget látványvilágára. Minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetünk a dizájnra, a vetítésekre, az installációkra, a speciális világításokra, a különböző helyszínek vizuális frissítésére" - mondta Gerendai Károly korábban az MTI-nek.
    A fesztivál ezzel párhuzamosan a tavalyi büdzséhez viszonyítva mintegy 500 millió forintot spórolt meg a kiadási oldalon, a 20. jubileumi Sziget összességében 3 milliárd forintból tudott gazdálkodni.
    Gerendai Károly a sajtóbejáráson az újdonságok közül kiemelte a nagyszínpaddal szemben felállított óriáskereket, azaz a Sziget Eye-t: a 42 méter magas kerék nagyobb, mint ami a Vidámparkban van, egyszerre 180 ember fér fel rá, a kerék középső felülete pedig egy hatalmas, 500 négyzetméteres vetítővászonként is funkcionál.
    A Sziget legnagyobb sátra a 4050 négyzetméteres A38 színpad - új helyszíne a fő nagyszínpad mögötti rét -, de nagyobb lesz az Aréna sátor is, amely idén 3400 négyzetméteresre "hízott". Ismét lesz Luminárium: a 800 négyzetméteren elterülő hatalmas lufiban idén is labirintus, színes buborékok, alagutak, termek hálózata nyújt vizuális élményt. A Hello Wood összművészeti műhely által készített öt méter magas Colosseumot raklapokból és fából emelték, és hatalmas állatszobrokkal, valamint fénymechanikai megoldásokkal egészül ki.
    A szintén új helyre, a korábbi Nagy utcaszínház helyére költözött világzenei party nagyszínpad közelében falécekből készült hatalmas tojások várják a szigetelőket, a KultúrZónába pedig a Tornádó elnevezésű hatalmas fainstalláció kerül, amelyben vízpára hűsíti az embereket.
    A főszervező a pénteki sajtóbejáráson egy újságírói kérdésre beszélt arról, hogy a tavalyi 385 ezres látogatói szám idén is elérhető. Gerendai Károly az MTI-nek korábban úgy fogalmazott, hogy a bérleteknél csekély visszaesést, a napijegyeknél hasonló mértékű növekedést tapasztaltak az elővételek alapján. Külföldről évek-óta Hollandiából érkeznek a legtöbben a Szigetre, több mint tízezren, mögöttük a franciák, a britek, az olaszok és a németek következnek, nagyjából egyformán néhány ezren. A heti bérleteknek most már 85 százalékát a külföldiek veszik meg.
    A 20. Sziget fesztiválon egyelőre még minden a különböző helyszínek, színpadok, sátrak, a vendéglátóipari rész építéséről szól, a rugalmas járólapokat éppen a sajtóbejárás idején rakták le a nagyszínpad előtti területre, ahol augusztus 13-ig például a Placebo, a Korn, a Stone Roses, Snoop Dogg és a Killers koncertjén szórakozhatnak a szigetelők.
     Aki esetleg nem a helyszínen akarná élőben követni az eseményeket, a világ legnagyobb videomegosztó portálja, a YouTube élőben közvetít a Szigetről. Az élő közvetítés a fesztivál első hivatalos napján, augusztus 8-án indul: a nagyszínpad, a világzenei party nagyszínpad és az A38 színpad műsorából összeállított élő közvetítés a fesztivál végéig minden nap 15 órától késő éjszakáig lesz látható. Mint pénteken a Szigeten a YouTube egyik munkatársa elmondta, a megosztó portálnak havonta 800 millió felhasználója van.
    Az idei Szigeten 400 fős egészségügyi szolgálat tevékenykedik, az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 fős motoros- és 110 fős gyalogos járőr, ápolók és betegkísérők, valamint egy rohamkocsi, négy esetkocsi és két mentőkocsi.
 
 
forrás: MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.04.01 (13. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget