Ma 2021. 1. 28, csütörtök, Károly, napja van.

Hidegfront enyhíti a 40 fokos hőséget

2012.08.06 11:03. - Kovács Janka

Szolnok, Paks és Pécs környékén lesz a legnagyobb a kánikula, kedden pár fokkal lesz hűvösebb. Hétfőn megdőlhet a több mint egy évszázados napi melegrekord a szikrázó napsütésben -adta hírül az Origo.


 

Hétfőn tetőzik a hőhullám. A szikrázó napsütésben gyorsan melegszik a levegő. Kora délután már 35, 40 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet. Szolnok, Paks és Pécs környékén lesz a legnagyobb a forróság, Budapesten 38 fok lesz a déli órákban. Késő estére is csupán 27, 33 fok közé csökken a hőmérséklet. Emiatt a napi középhőmérséklet is magas lesz, várhatóan 26 és 31 fok között alakul. Megdőlhet a napi melegrekord is: 1905-ben  Orosházán 40,2 fokot mértek augusztus 6-án.
 
Napsütés és nagy meleg lesz a Balatonnál és a Velencei-tavon is: 37-38 fokig emelkedik a hőmérséklet kora délutánra. Késő este 30-31 fok valószínű. A víz Siófoknál 25, Agárdnál 26 fokos. A napsütést időnként fátyolfelhők zavarhatják meg, csapadék nem valószínű.
 
Túlnyomóan derült, száraz időre lehet számítani, zivatar sehol sem valószínű. Késő este északon, északnyugaton lehet néhol több gomolyfelhő. Megélénkül a déli, délnyugati szél, nagyobb területen időnként meg is erősödik, elsősorban a Dunántúlon.
 
Pár fokkal lesz hűvösebb a hidegfront után
 
Kedden viszont hidegfront vonul át az ország fölött, valamelyest enyhítve a kánikulát. A szél emiatt északnyugatira fordul, átmenetileg sokfelé viharossá fokozódik. Ideiglenesen megnövekszik a felhőzet az északi megyékben, ott néhol zápor, zivatar is kialakul. Zivatarok környezetében erősen viharos széllökések is lehetnek.
 
Továbbra is sok lesz a napsütés. A hajnali 19, 25 Celsius-fok után  27, 34 fok között alakul a hőmérséklet délben, kora délután; délkeleten lesz a legmelegebb. A kánikula a hét második felére enyhül számottevően, hétvégén már 26 fok körül alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet kora délutánonként.
 
Afrikai meleg
 
A nagy meleget az okozza, hogy sekély ciklon helyezkedik el Észak- és Nyugat-Európában. Ennek előoldalán igen meleg levegő áramlik Észak-Afrika felől a Kárpát-medencébe. Európa déli és középső részén egy anticiklon miatt van napos idő. A leszálló légmozgások miatt csapadék nincs. A csúcshőmérséklet általában 28, 35 fok között változik, néhol viszont 36, 39 fokot is mérnek.
 
A kánikula megviselheti az erre érzékenyek szervezetét: fejfájás, migrén, levertség jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. A közlekedésben növeli a balesetveszélyt. A déli órákban nagyon erős lesz az UV-B sugárzás, csak 11 óra előtt és 15 óra után érdemes a napon tartózkodni.

 

forrás: origo.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.27. (4. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget