Ma 2020. 9. 29, kedd, Mihály napja van.

Veterán katona fedezett fel egy 1500 éves sírt

2012.08.08 12:20. - Kovács Janka

Az 5. brit zászlóalj katonája az Operation Nightingale önkénteseként tárta fel egy angolszász harcos a Salisbury-síkságon 1500 éve eltemetett holttestét. A projekt fizikai és társadalmi terápiaként háborúban megsérült veteránokat alkalmaz régészeti ásatásokon és segíti őket új készségeik kifejlesztésében. A Barrow Clump-i régészeti helyszínen lévő ásatást a borzok károkozásai következtében kellett felgyorsítani.

Hirdetés

 

Rowan Kendrick száz másik Afganisztánban megsebesült társával együtt a brit Védelmi Minisztérium felügyelete alatt, Richard Osgood vezetésével egy angolszásztemető feltárásán dolgozik. A szakmai stábot brit régészprofesszorok és a Leicesteri Egyetem diákjai egészítik ki.
 
A Stonehenge közelében található Barrow Clump-i régészeti helyszínen lévő ásatási terület a neolitikumtól a normann invázióig határolt időszakból rejt kincseket. Az angolszászok a bronzkorban temetőként használták a helyet. A közelben több sírt is felfedeztek már, William Hawley alezredes nevét érdemes megemlítenünk, aki elsők között tárt fel itt temetkezési lelőhelyeket a 19. század végén.
 
A helyszín a borzok ásatásainak következtében veszélybe került. Kiterjedt alagútrendszereik a sírhalmokon keresztül futnak, ami jelentős kárt okoz a csontokban és egyéb leletekben. 2003-ban a britek egy felmérést végeztek, mekkora pusztítást is lehet elkönyvelni a szorgos emlősök számlájára, illetve hogyan tudnák elejét venni a további károkozásnak.
 
2011-re a törött cserépedény-maradványok és az emberi csontok feldúlása világossá tette, hogy az addigi megelőző intézkedések nem használtak. Végül a megoldást a régészeti helyszín teljes feltárásában találták meg, ily módon az állatoknak sem lesz semmilyen bántódásuk.
 
Idén nyáron a hadsereg által finanszírozott Wessex Archaeology hároméves projektbe kezdett, amelynek célja a Barrow Clump-i helyszín feltárása lett. A csapat az első ásatási szezonban az angolszász temetkezések feltárását tűzte ki célul maga elé. Kendrick korai angolszász leletegyüttesének felfedezése váratlan örömként érte a csapatot, akárcsak a mellette talált bronzcsíkokkal díszített fából készült kupa. A holttest feje felett megtalált lándzsa az elhunyt katonai létére utalt.
Mindent egybevetve az Operation Nightingale csapata összesen 27 angolszász sírt fedezett fel ebben a szezonban. A harcosok, nők és gyermekek változatos sírleleteiben ékszereket, pajzsokat, használati tárgyakat és egyéb fegyvereket találtak. Mivel az ásatás elején 15 darab temetkezési hely megtalálása volt kitűzve, így régészeti szempontból a 27 sírt felfedező csapat munkája több mint sikeresnek mondható.
 
A projekt a rehabilitációs célokat is teljesítette. A katonák kamatoztatni tudták a hadseregben elsajátított képességeiket, mint például a földmérést, térképészetet, felügyeleti funkciókat és a sátrakban töltött éjszakákat, továbbá az igen hűvös életkörülményeket is jól bírták, köszönhetően katonai kiképzésüknek. Nyolc katona be is iratkozott a Leicesteri Egyetem régészeti szakára.
 
forrás: mult-kor.hu

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget