Ma 2018. 12. 10, hétfő, Judit napja van.

A régi hagyományokat és hangulatot idézik fel a Túri Vásáron

2012.08.10 15:08. - Kovács Janka

Az Alföld szinte minden részéről kétszázötven árust és több mint tízezer embert várnak a Mezőtúron vasárnap tartandó Túri Vásárra, amelyen évről évre nagy számban felvonulnak termékeikkel a szűcsök, a bőrdíszművesek, a lószerszám-készítők, a kézi szövők, a fazekasok valamint mézeskalács-készítők.

Hirdetés

 

Az üzleti megfontolások miatt augusztus végéről a hónap első felére előre hozott vásáron a Szolnoki úton kereken másfél kilométer hosszan sorakoznak majd az árusok. Szám szerinti előzetes bejelentkezésük azt jelzi, hogy a vásár változatlanul népszerű az eladók és a látogatók, vevők körében - mondta el Bordács László, a rendezvényt szervező városi társaság vezetője csütörtökön az MTI-nek. 
 
    A hagyományőrző jelleget a kulturális események számának gyarapításával is igyekeznek erősíteni. Ennek szellemében a városban 11. alkalommal rendezik meg a több napig tartó arTúr fesztivált, amely jellegét tekintve összművészeti seregszemle. A művészetek különböző ágai, így a komoly zene, a népzene, a világzene, a kortárs balett, tánc, képzőművészet és népművészet képviselői egyaránt megjelennek a fesztiválon.
 
    A programok közül kiemelt érdeklődésre számíthat a Magna Cum Laude zenekar fellépése, a csapatot 1999-ben egy tehetségkutató versenyen éppen Mezőtúron fedezték fel. A komolyzene kedvelők a katolikus templomban élvezhetik a hangversenyeket. Vasárnap a fesztiválszínpad záró koncertjén a Csík zenekar húzza a talpalávalót. 
 
    A Túri Vásár országos eseménynek számított évszázadokon át, nagyságáról legendák mesélnek, "sátrait" még a népdal is megörökítette. A középkorban az a szóbeszéd járta, hogy volt olyan vásár, amely egy hétnél is tovább tartott. Az 1950-es évek végén, az 1960-as évek elején mégis elhalásra ítélték, mert az akkori politika nem tartotta célszerűnek az egyéni termelők és a kisiparosok vevőkörének fönntartását éppen Mezőtúron, az ország első szövetkezetinek kikiáltott városában. Emléke azonban élt az emberekben és 1978-ban, a város fennállásának 600. évfordulóján a vásár felelevenítésével is emelni akarták az ünnepi hangulatot.
 
 
 
forrás: MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.28. 47.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget