Ma 2019. 1. 21, hétfő, Ágnes napja van.

Szigetvita - Újabb diplomáciai összecsapások Kína és Japán között

2012.08.16 08:41. - Kovács Janka

Hongkong kormányzója hivatalába kérette a japán diplomáciai képviselet helyi vezetőjét, míg Pekingben a japán nagykövetet rendelték a külügyminisztériumba tiltakozásul, amiért a japán parti őrség őrizetbe vette azokat a kínai aktivistákat, akik szerdán partra szálltak a vitatott hovatartozású, de japán közigazgatás alatt álló kelet-kínai tengeri szigetek egyikén.


 

A kínai állami Hszinhua hírügynökség csütörtökön arról is beszámolt, hogy a "Japán területére történt illegális belépés" címén őrizetbe vett öt kínai aktivistát megbilincselve vitték Okinava prefektúra székhelyére, Nahába. Az érintettek eddigi kihallgatásuk során visszautasították a gyanúsítást, mondván: "a Tiaojü- (Diaoyu) szigetek Kína területéhez tartoznak".
 
    Sajtójelentések szerint 14-en érkeztek egy hongkongi halászhajóval a japánok által Szenkakunak nevezett szigetekhez szerdán, a Japán kapituláció 67. évfordulóján, hogy demonstrációjukkal kifejezzék a szigetek Kínához tartozását. Hajójukat csaknem tucatnyi japán őrhajó kísérte, s egy alkalommal két oldalról is ütköztek vele, miközben vízágyúval támadták.
 
    Tokióban Kína nagykövetét rendelték a külügyminisztériumba,  Pekingben pedig Fu Jing (Fu Ying) külügyminiszter-helyettes a japán nagykövetet. Fu egyúttal telefonon beszélt japán kollégájával is, s megerősítette Kína szuverenitását a szigetek és a hozzájuk kapcsolódó vízterületek felett.
 
    Leung Csun-jing (Leung Chun-ying), Hongkong kormányzója hivatalába kérette a hongkongi japán főkonzult a 14 hongkongi, makaói és szárazföldi kínai tiltakozó elfogása miatt. Leung hangsúlyozta, hogy "a szigetek ősidők óta Kína területének részét képezik", és felszólította Tokiót, hogy engedje szabadon az aktivistákat, s "tartózkodjon a hongkongiak és más kínai állampolgárok életének, illetve vagyonának veszélyeztetésétől".
 
    Noda Josihiko japán kormányfő ugyanakkor szigorú eljárást ígért a letartóztatottak ügyében.
 
    2010-ben mindkét országban nacionalista hullámokat vert és nagy visszhangot váltott ki, amikor egy, a térségben halászó kínai hajóval ütközött az azt üldöző japán parti őrség hajója, majd a kínai kapitányt 18 napig fogva tartották.
 
    Kínai részről utoljára 2004-ben sikerült aktivistáknak a szigeteken partra szállniuk, míg japán részről ez többször - az utóbbi időben is - előfordult. Tokió, épp a kérdés érzékeny volta miatt, engedélyhez köti a lakatlan szigetek felkeresését.
 
    A Global Times című angol nyelvű kínai napilap csütörtöki kommentárjában arra figyelmezteti a kínai vezetést, hogy ne tegyen semmiféle engedményt az ügyben.
    "A kínai közvélemény kíváncsi arra, hogy a Tiaojü-szigetek, Kína területének része, miért van japán megszállás alatt és a kínai Népi Felszabadító Hadsereg miért nem küld hadihajókat az aktivisták kíséretére" - teszi fel a kérdést a cikkíró, megjegyezve, hogy "egyesek" szerint mindez a kínai kormány gyengeségének jele.
 
    Hozzáteszi, ugyanakkor világosan kell látni, hogy Kína nem tudja most visszaszerezni a szigeteket, mert az kiterjedt háborúhoz vezetne, ami ellentétes az ország érdekeivel.
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget