Ma 2019. 10. 23, szerda, Gyöngyi napja van.

Európában a magyar nők a legkövérebbek

2012.08.21 09:34. - Kovács Janka

Nem férünk bele az egészséges országok listájának első harmadába, de a régió országai között is csupán a középmezőnyben van helyünk – derül ki a Bloomberg hírügynökség összeállításából. Elhízást és alkoholizmust tekintve a világ élvonalába tartozunk – a születéskor várható élettartam mégis nő.


 

Közzétették a világ legegészségesebb országainak listáját: 145, egymilliónál nagyobb lakosságú országot rangsoroltak. A pontozásnál értékelték egyebek mellett a születéskor várható élettartamot, a dohányzás arányát, az alkoholfogyasztás mértékét, valamint a túlsúlyosak és elhízottak arányát. Magyarország az 54. helyet szerezte meg, de ha figyelembe vesszük, hogy a régiós országok közül csupán Romániát, Bulgáriát, Lettországot és Litvániát előzzük meg, máris látszik, hogy nem olyan fényes a helyzet.
 
Hazánk egészségügyi mutatói az elmúlt évtizedekben szinte kivétel nélkül romlottak. A legtragikusabb a helyzet a súlyfelesleget tekintve: Magyarországon a felnőttek közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Bár az Európai Unió egész területén megkétszereződött az elmúlt 20 évben a túlsúlyosak száma, hazánk jóval az átlag felett van. A magyar nőknél elhízottabbakat Európában nem is találni, de a férfiak is negyedikek. A gyerekek körében az utóbbi években megháromszorozódott az elhízottak aránya. Szakemberek szerint ennek elsődleges oka a mozgásszegény életmód, a másodlagos oka pedig az egészségtelen táplálkozás.
 
A másik szégyenletes pont az alkoholfogyasztás: az unióban Luxemburg és Írország után a harmadikok vagyunk, de világviszonylatban is az első 10-ben szerepelünk. Átlagban minden magyar állampolgár 13,6 liter tiszta alkoholt fogyaszt évente. Fél liter sör 24 grammnak felel meg. Ráadásul ebben az adatban nincs benne az illegális alkoholforgalom, amely becslések szerint további 7-8 literrel növelheti a statisztikát. Az alkoholisták számát 800 ezer és 1 millió közé teszik – minden harmadik nő.
 
A dohányosok száma 2009 óta ugyan 8 százalékkal csökkent hazánkban, azonban még így is évente több mint 20 ezren halnak meg emiatt. Minden második 65 évnél fiatalabb. A férfiak 16, a nők 19 évvel rövidítik meg átlagosan az életüket, ha cigarettáznak.
 
Mindezek ellenére a születéskor várható élettartam Magyarországon folyamatosan növekszik. Míg 1990-ben egy férfi átlagosan 65, egy nő pedig közel 74 évig élt, tavaly már 71-et, illetve 78-at. A Dél-Alföld e tekintetben országosan nincs túl jó pozícióban: az itteni értékek az országos átlag alatt vannak, a férfiaknál csupán az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon, a nőknél pedig egyedül Észak-Magyarországon várható a miénknél is rövidebb élettartam.
 
 
forrás: delmagyar.hu

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.10.16. 41.szám
Presztízs magyazin ősz IV. évfolyam 3.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget