Ma 2020. 2. 20, csütörtök, Álmos napja van.

Karakas Hedvig: Meg vagyok elégedve az Olimpiai eredményemmel

2012.08.23 11:18. - Kovács Janka

Visszafogott szolnoki szőke lány, aki nagyot teljesített az idei Olimpián: cselgáncsban ötödik helyezést ért el és visszaérkezve Londonból adott lapunknak interjút.


 

1990. február 21-én született Szolnokon. Cselgáncsozni első osztályban kezdett el a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. Korán megmutatkozott tehetsége, így kilenc évesen Kovács Gábor edzőhöz került, ahol már komolyabban kezdett foglalkozni a sporttal. A Széchenyi István Gimnáziumba járt biológia-német szakra, majd másfél évet végzett tanító szakon Debrecenben, idén pedig a Testnevelési Főiskolára jelentkezett rekreációra. Most itt áll az ország és Szolnok egyik büszkesége, Karakas Hedvig, aki kitűnő sporteredményeivel ötödik helyezést ért el Londonban.

- Sokan fiús sportnak gondolják a judo-t. Egy lánynak nem megterhelő végigcsinálni az edzéseket, versenyeket?
- Mindig is sportos beállítottságú voltam. Szüleim folyamatosan támogattak és megszerettették velem a judót. Olyan kemény ütések, rúgások nincsenek, mint például a karatéban, az eséseket pedig már a legelső első edzéseken megtanították. Összetett sport, keménynek látszódik és az is, de egyáltalán nem fájdalmas számomra. Sérülékeny vagyok, így vigyáznom kell magamra.

- Említetted egy interjúban, hogy mentálisan is kell készülnöd az Olimpiára. Hogyan történik ez?
- Dr. Lénárt Ágota a magyar csapat sportpszichológusa, ő tartott mentális tréningeket. Versenyek előtt elképzelem a szituációt, milyen fogásokat használok, elképzelem az ellenfelemet is, tehát lejátszom az egész meccset fejben, így mikor a tatamin állok, már nem érhet nagy meglepetés. Az új környezet, ráadásul egy verseny feszélyérzetet válthat ki, így ha fejben előre felkészülök, akkor nyugodtabban lépek a szőnyegre.

- Volt olyan ellenfeled, akitől tartottál és nem akartál vele összekerülni az Olimpián?
- Egy sportolónak nem szabad félni egyik ellenfelétől sem. A szerencse bárki oldalán állhat, ez ellen nem tehetünk. Az ellenfelekből is felkészülünk az edzőmmel, megnéztük videókon, hogy ki balos vagy jobbos alapállású és megfigyeltük a technikáját.

- Hogyan sérültél le az Olimpia előtt?
- Egy hónappal előtte történt, egy edzőtáborban. A combhajlító izmom sérült meg és nem tudtam kellő képen felkészülni, kimaradtak a futások, biciklizések és csak a fogásokat tudtam gyakorolni. Mindenféle kezelésre jártam, gyógytornától kezdve a lehető össze kezelést kipróbáltam, hogy helyre jöjjek, ami nagyjából sikerült is. Az ilyen sérülések gyógyulási ideje 2-3 hónap szokott lenni, nekem meg egy hónap alatt kellett teljesítenem, a körülményekhez képest meg vagyok elégedve az Olimpiai ötödik helyezésemmel. Minden egyes meccs ajándék volt. Az első ellenfelem kötelezőnek mondható, élveztem azt a meccset. A másodiknál szerencsém volt, mert ha nem hibázik szabálytalan lábra fogással, akkor lehet nem is jutok tovább.

- Milyen volt a nyitó- és záróünnepség? Milyen élményekkel gazdagodtál?
- Csodálatos volt, ahogy vibráltak a fények, ujjongtak az emberek. A záróünnepségen George Michel vagy 1,5 méterre volt tőlünk! Bár különböző sportágak, de mégis együtt voltunk, egy nagy csapatba tartozunk és szurkoltunk egymásnak. Sok magyar szurkolóval találkoztam, jól esett, hogy a mérkőzéseimen ott voltak, erőt adott. Voltam kézi meccsen, Berki Krisztián versenyén, Lőrincz Tamás birkózásán, vízilabdán is, de sajnos az atlétikára nem jutottam el.

- Mi a terved most, hogy hazaérkeztél Londonból? Edzel, pihensz vagy van a közeljövőben versenyed?
- Egyelőre pihenek és gyógyítom a lábamat. U23 EB lesz novemberben, de más komolyabb verseny már nem. Most a pihenésé lesz a főszerep, hiszen hosszú és munkás volt ez az évem. Végre tudok a családommal, barátaimmal is lenni és elmegyünk nyaralni is.

- Sok fiatal cselgáncsozónak példaképe lettél. Mit tanácsolnál nekik, hogy az eredményes és sikeres sportoló útjára lépjenek, mint amin te is vagy?
- A legfontosabb a kitartás. Bármilyen helyzetben kerülnek, ne adják fel. Engem is értek kudarcok, de mindig túltettem magam és tovább léptem. Szerencsére egy rajongócsoport nem követ az utcán, de megismernek és gratulálnak, ami nagyon jól esik.

- Hogyha ajánlatot kapnál külföldre való igazolásra, elfogadnád?
- Másfél éve kaptam az első ajánlatomat Törökországba, plusz két másik országba is hívtak már. Nem fogadtam el és a jövőben se fogom. Igaz, hogy külföldön másképp tekintenek a sportolókra, mint itthon, tanulhatnánk tőlük. Úgy gondolom, hogy hazánkban, ha valaki sikert ér el, akkor nemesek egy darabig, de a következő kudarc után elfeledik őket. Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.19 (7. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget