Ma 2020. 10. 1, csütörtök, Malvin napja van.

Ma tartják a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját

2012.08.23 08:24. - Kovács Janka

Ma tartják Budapesten a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját, ez alkalomból nemzetközi konferenciát rendeznek, amelyen Áder János köztársasági elnök mond köszöntőt.


 

Az európai uniós képviselők részvételével zajló megemlékezés a Terror Házánál kezdődik, beszédet mond Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Ezt követően résztvevők gyertyát gyújtanak az áldozatok emlékére a múzeum előtt. 
 
    A Parlamentben a Szembesítés a múlttal című konferencián Áder János köztársasági elnök mond köszöntőt, majd Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter felszólalását követően minden résztvevő ország képviselője beszédet mond.
 
    A totalitárius diktatúrák áldozatai európai emléknapját második alkalommal rendezik meg, az első megemlékezés helyszíne Varsó volt. Az emléknapot az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának évfordulóján tartják. 
 
    A 2008 júniusában Prágában tartott Európa lelkiismerete és a kommunizmus című nemzetközi konferenciát megnyitó beszédében Václav Havel volt cseh államfő kijelentette: Európa rendkívüli felelősséget visel a nácizmusért és a kommunizmusért, azért a két totalitárius rendszerért, amelyek ezen a földrészen születtek. 
 
    A konferencia résztvevői javasolták, hogy augusztus 23-át nyilvánítsák a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapjává. 2008 szeptemberében magyar, észt, brit, német és lett képviselők hasonló értelmű nyilatkozattervezetet terjesztettek az Európai Parlament (EP) elé. Az EP 2009 áprilisában állásfoglalást szavazott meg a totalitárius rendszerekről, és ebben javasolták az emléknap megtartását.
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.30. (38.szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget