Ma 2019. 1. 16, szerda, Gusztáv napja van.

Milyen volt férfinak lenni a középkorban?

2012.08.27 15:30. - Kovács Janka

Nő az érdeklődés a középkori vallásos maszkulinitás témája iránt, amelyről a napokban nemzetközi konferenciát is szerveztek.

Hirdetés

 

Egyre nagyobb az érdeklődés a középkori vallásos férfiképpel kapcsolatos kutatás iránt, amelyben két akadémikusnak különösen nagy szerepe van. A Huddersfield Egyetem két kutatója, Pat Cullum és Katherine Lewis legutóbb konferenciát szerveztek a témában, ahol a világ összes pontjáról várták a szakembereket, s egy új kezdeményezést is útjára indítottak.
 
A Püspök szeme a híres Lincoln-katedrálisban található festett üvegről kapta a nevét, a projekt célja pedig az, hogy kétévente konferenciát rendezzenek a témakörben, de indítottak egy két évre szóló ösztöndíjprogramot is.
 
Cullum és Lewis 12 évvel ezelőtt tette kutatásuk tárgyává az úgynevezett vallásos maszkulinitást, mivel úgy gondolták, hogy a középkori nőképre sokkal nagyobb figyelem hárul. Az azóta eltelt években a munkamódszerek kiforrták magukat, egyre több szakember dolgozik a területen, s egyre több forrás áll rendelkezésre.
 
A Huddersfield Egyetem által szervezett konferencia tematikája a 6-16. századot ölelte fel, s a katolikus egyházon kívül a zsidóság és az ortodox egyház is terítékre került, de előjöttek olyan témák, mint például Assisi Szent Ferenc és a Buddha tevékenységének összehasonlító elemzése.
 
 
A Püspök szeme
 
Az előadások központi témája a papok cölibátusa volt, amellyel kapcsolatban először a 10. században mondta ki a pápaság, hogy a papoknak nőtlenséget kellene fogadniuk, de kétszáz évbe telt, mire az ideát szélesebb körben is elfogadták.
 
„Számos magyarázat volt rá, kezdve attól, hogy egy papnak Krisztust – aki maga is nőtlen volt – kell követnie, valamint hogy egy olyan férfinak, aki szentségeket oszt ki, nem szabad, hogy beszennyezze magát a szexuális cselekedetekkel” – fejtette ki Cullum. Később az egyház gyakorlati megfontolásokból is a papok önmegtartóztatását hirdette, mivel csak így tudták egyben tartani a vagyonukat, amely egy esetleges házasság esetén tovább aprózódott volna.
 
 
forrás:mult-kor.hu

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget