Ma 2020. 8. 3, hétfő, Hermina napja van.

2200 éve is fontos volt a hajdivat

2012.08.30 09:31. - Kovács Janka

Régészek a Törökország északnyugati részén lévő Çanakkale tartomány Ayvacık körzetében egy több mint kétezer éves hajtűt fedeztek fel. A kutatók szerint mindez azt jelenti, hogy már az ókori társadalmakban is megfigyelhető volt a szépség iránti vágy.

Hirdetés

 

„Az újabb hajtű felfedezése azt sugallja számunkra, hogy nagy lehetett az irántuk való kereslet és igény az ókorban. Az ásatásokból levonhatjuk a következtetést, miszerint egy kis műhely lehetett itt, amely hajtűket gyártott” – mondta Nurettin Arslan, a Çanakkale Onsekiz Mart University professzora és az ásatások vezetője. Majd hozzátette: a kor hölgyei nagy jelentőséget tulajdoníthattak az ápolt külsőnek és az eleganciának.
 
Arslan megemlítette, hogy az ókori város több pontján találtak már hajtűket, azonban a legtöbbet az agorán fedezték fel, mivel ott folyamatos az ásatás. Az egyéni díszítést figyelembe véve a kutató úgy véli, a lelet az időszámításunk előtti 2. századig nyúlik vissza, tehát 2200 éves.
 
A hajtűk különböző állati csontokból készültek, mondta a kutató. „Ennek a terméknek nem csupán egy felhasználási célja volt. A korábbi ásatások példáiból tudjuk, hogy nyakláncként és kis kanálként is használták tulajdonosaik” – tette hozzá.
 
Arslan szerint a hajtű a legegyszerűbb módja annak, hogy az ókori görög társadalomban különbséget tegyenek a szolgák és a szabad asszonyok között. „Az összes ókori asszony ugyanolyan ruhát hordott, azonban a szolgáknak rövid, a szabad nőknek pedig hosszú hajuk volt. Azt is tudjuk, hogy a hajmodellek minden évszázadban különbözőek voltak. A szobrok és az érmék nagy segítséget nyújtanak abban, hogy a hajmodelleket kronologizálni tudjuk” – mondta.
 
 
forrás: mult-kor.hu






Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.29 (29. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail



 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget