Ma 2019. 8. 25, , Lajos napja van.

Szombattól sokkoló cigarettásdobozokat láthatunk

2012.08.30 16:09. - Kovács Janka

Szombattól csak olyan cigarettát vásárolhatunk, amelyen a riasztó szöveg mellett riasztó képeket is láthatunk. Az ombudsman enyhítené a törvényt.


 

Szabó Máté ombudsman enyhítené a dohányzókra vonatkozó törvényt, mert az ápolást, gondozást nyújtó bentlakásos intézményekben az dolgozók munkahelye egyben a lakhelyük is és a jelenlegi törvény korlátozza az önrendelkezés jogát. 
A törvény által szombattól már riasztó képekkel ellátott cigarettásdobozokat vásárolhatunk, januártól viszont csak ilyet lehet kapni.
 
Mennyire eshet vissza a dohányzási kedv?
Van, aki szerint a törvény nem lesz hatásos, míg mások pártolják. Zoli (19) szerint: „Szerintem rágyújtanék, nem nagyon hatnak meg az ilyes képek. Mindenki tudja hogy ártalmas hatásai vannak a dohányzásnak, ez folyik a csapból 10éves korunk óta. Ha leteszem a cigit akkor az nem a képek miatt lesz, hanem a pénzhiány miatt.
Zsófi(28) így vélekedett a szombattól kapható cigarettásdobozokról: „Dohányzóként azt mondom, hogy első néhány ránézésre sokkoló lesz a látvány. Igaz, hogy külföldön járva, vagy külföldi filmeket nézve már találkozhattunk ilyesmivel, de valószínűleg mindannyian elgondolkodunk majd azon, hogy vajon ránk is ez vár-e a jövőben, ha továbbra sem tudunk ellenállni a cigarettának. Azonban, ahogyan az a feliratos dobozokkal is megtörtént, szerintem miután már megismerkedtünk az összes képpel, amit a dobozokon feltűntetnek, valószínűleg már a hátborzongató hatás is elvész, és aki rá van szokva a "bűzrudacskákra", az továbbra is ugyanúgy megveszi majd azt a doboz cigarettát, ahogyan a riasztó képek nyomtatása előtt tette.
 
Dohányzó középiskolások. Az iskola mit tehet?
Egy szolnoki középiskolai tanár szerint a meggyőzés az egyetlen fegyverük a dohányzó fiatalokkal szemben. Osztályfőnöki órákon nem győzik hangsúlyozni a fiatalok körében egyre terjedő káros szenvedélyt. Elrettentő videókkal és előadásokkal próbálják eltántorítani a diákokat, ami –szintén a fiatal korosztályba tartozóként elmondhatom (a szerk.)- nem sikeres. Csak akkor bünteti az iskola figyelmeztetéssel a diákokat, ha az intézmény területén gyújtanak rá, ez esetben igazgató megrovást kapnak. Az említett középiskola diákjai betartják a szabályt, hogy közintézményektől csak több méterrel lehet füstölögni.
 
 
Mire számíthatunk?
Összesen 14 szöveges felirat van, ehhez szövegenként 3 kép tartozik, vagyis a szeptembertől gyártandó cigisdobozokon 42 kombináció lesz. Az európai uniós tagországok számára egységesen előírt képanyaggal készült figyelmeztetéseknek 3 csoportja van. Az egyik a dohányzás egészségkárosító hatásainak tüneteit mutatja be, például daganatok, tüdőrák képével. A másik csoport a passzív dohányzás károsító hatására hívja fel a figyelmet, például egy gyermek oxigénmaszkban való ábrázolásával. A harmadik csoport a nőkhöz, férfiakhoz speciálisan szól, például egy lekonyuló cigaretta képével, az impotenciára utalva.
Ausztráliában egyébként ezzel sem elégedtek meg: ez év decemberétől a dohánytermékeken már csak az ilyen ábrák szerepelhetnek – az egységes, olivazöld dobozon még a márkanevet is csak apró, egységes betűtípussal lehet feltüntetni. –írta a Délmagyar.
 
 
 
Ön mit gondol? Regisztráljon és mondja el véleményét!


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 08.21. (33. szám)
Presztízs nyár 2019. VI. évfolyam 2.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget