Ma 2021. 1. 28, csütörtök, Károly, napja van.

Szombattól sokkoló cigarettásdobozokat láthatunk

2012.08.30 16:09. - Kovács Janka

Szombattól csak olyan cigarettát vásárolhatunk, amelyen a riasztó szöveg mellett riasztó képeket is láthatunk. Az ombudsman enyhítené a törvényt.


 

Szabó Máté ombudsman enyhítené a dohányzókra vonatkozó törvényt, mert az ápolást, gondozást nyújtó bentlakásos intézményekben az dolgozók munkahelye egyben a lakhelyük is és a jelenlegi törvény korlátozza az önrendelkezés jogát. 
A törvény által szombattól már riasztó képekkel ellátott cigarettásdobozokat vásárolhatunk, januártól viszont csak ilyet lehet kapni.
 
Mennyire eshet vissza a dohányzási kedv?
Van, aki szerint a törvény nem lesz hatásos, míg mások pártolják. Zoli (19) szerint: „Szerintem rágyújtanék, nem nagyon hatnak meg az ilyes képek. Mindenki tudja hogy ártalmas hatásai vannak a dohányzásnak, ez folyik a csapból 10éves korunk óta. Ha leteszem a cigit akkor az nem a képek miatt lesz, hanem a pénzhiány miatt.
Zsófi(28) így vélekedett a szombattól kapható cigarettásdobozokról: „Dohányzóként azt mondom, hogy első néhány ránézésre sokkoló lesz a látvány. Igaz, hogy külföldön járva, vagy külföldi filmeket nézve már találkozhattunk ilyesmivel, de valószínűleg mindannyian elgondolkodunk majd azon, hogy vajon ránk is ez vár-e a jövőben, ha továbbra sem tudunk ellenállni a cigarettának. Azonban, ahogyan az a feliratos dobozokkal is megtörtént, szerintem miután már megismerkedtünk az összes képpel, amit a dobozokon feltűntetnek, valószínűleg már a hátborzongató hatás is elvész, és aki rá van szokva a "bűzrudacskákra", az továbbra is ugyanúgy megveszi majd azt a doboz cigarettát, ahogyan a riasztó képek nyomtatása előtt tette.
 
Dohányzó középiskolások. Az iskola mit tehet?
Egy szolnoki középiskolai tanár szerint a meggyőzés az egyetlen fegyverük a dohányzó fiatalokkal szemben. Osztályfőnöki órákon nem győzik hangsúlyozni a fiatalok körében egyre terjedő káros szenvedélyt. Elrettentő videókkal és előadásokkal próbálják eltántorítani a diákokat, ami –szintén a fiatal korosztályba tartozóként elmondhatom (a szerk.)- nem sikeres. Csak akkor bünteti az iskola figyelmeztetéssel a diákokat, ha az intézmény területén gyújtanak rá, ez esetben igazgató megrovást kapnak. Az említett középiskola diákjai betartják a szabályt, hogy közintézményektől csak több méterrel lehet füstölögni.
 
 
Mire számíthatunk?
Összesen 14 szöveges felirat van, ehhez szövegenként 3 kép tartozik, vagyis a szeptembertől gyártandó cigisdobozokon 42 kombináció lesz. Az európai uniós tagországok számára egységesen előírt képanyaggal készült figyelmeztetéseknek 3 csoportja van. Az egyik a dohányzás egészségkárosító hatásainak tüneteit mutatja be, például daganatok, tüdőrák képével. A másik csoport a passzív dohányzás károsító hatására hívja fel a figyelmet, például egy gyermek oxigénmaszkban való ábrázolásával. A harmadik csoport a nőkhöz, férfiakhoz speciálisan szól, például egy lekonyuló cigaretta képével, az impotenciára utalva.
Ausztráliában egyébként ezzel sem elégedtek meg: ez év decemberétől a dohánytermékeken már csak az ilyen ábrák szerepelhetnek – az egységes, olivazöld dobozon még a márkanevet is csak apró, egységes betűtípussal lehet feltüntetni. –írta a Délmagyar.
 
 
 
Ön mit gondol? Regisztráljon és mondja el véleményét!


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.27. (4. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget