Ma 2018. 6. 23, szombat, Zoltán napja van.

Negatív kilátást adott az EU-nak a Moody's

2012.09.04 08:47. - Kovács Janka

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról az Európai Unió lehetséges legjobb, "Aaa" hosszú távú osztályzatának kilátását kedden a Moody's Investors Service, a legnagyobb EU-gazdaságok besorolásaira érvényes, ugyancsak negatív kilátásokra hivatkozva.


 

 A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és amerikai zárások után, kedd hajnalban Londonban jelentette be az EU egészére vonatkozó kilátásrontást.
 
    A Moody's a lépéshez fűzött elemzésében kiemelte, hogy az Európai Unió hosszú távú osztályzatára adott negatív kilátás az EU költségvetéséhez jelentős mértékben hozzájáruló nagy, "Aaa" besorolású tagállamok - Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Hollandia - szintén negatív osztályzati kilátásait tükrözi. 
 
    A hitelminősítő adatai szerint ez a négy ország együtt az EU költségvetési bevételeinek 45 százalékát adja.
 
    Ezeknek az országoknak a hitelképessége között erőteljes a kapcsolat, mivel mindannyian ki vannak téve - jóllehet eltérő mértékben - az euróövezeti adósságválság hatásainak - áll a Moody's elemzésében.
 
    A cég szerint "ésszerű" azt feltételezni, hogy az EU törlesztésképtelenné válásának ugyanakkora a valószínűsége, mint a legmagasabb besorolású, kulcsfontosságú tagállamok adósságtörlesztési leállásának kockázata.
 
    A Moody's véleménye szerint bár vannak olyan szerkezeti mechanizmusok, amelyek erősítik az EU hitelképességét, ezek azonban nem elégségesek ahhoz, hogy el lehessen választani az unió egészének besorolásait a legerősebb tagországok adósosztályzataitól.
 
    A hitelminősítő júliusban rontotta leminősítés lehetőségére utaló negatívra az addigi stabilról Németország "Aaa" kormánykötvény-osztályzatának kilátását, az euróövezeti adósságválság "egyre bizonytalanabb" kimenetelére és a görög eurótagság megszűnésének megnövekedett kockázatára, illetve az e fejleményből Németországra háruló potenciális költségekre hivatkozva.
 
    A Moody's a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként adott negatív kilátást az euróövezeti adóskockázati megítélés szempontjából alapmércének tekintett német szuverén adósosztályzatra.
    Egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings augusztusban megerősítette Németország lehetséges legjobb, stabil kilátású - e cég módszertanában "AAA"-val jelölt - államadós-besorolását. A Fitch is egyenes utalásokat tett azonban arra, hogy az euróövezeti válság esetleges súlyosbodásának adóssághatásai veszélybe sodorhatják az elit német szuverén adósosztályzatot.
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.06.20. 24.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget