Ma 2020. 2. 17, hétfő, Donát napja van.

Azeri kiadatás - Washington "mélyen csalódott" Budapest döntése miatt

2012.09.07 08:08. - Kovács Janka

Az Egyesült Államok elítél minden olyan lépést, amely szítja a feszültséget a kaukázusi térségben, ezért mélyen csalódott amiatt, hogy Magyarország átadta Ramil Safarovot Azerbajdzsánnak - jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Patrick Ventrell, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.


 

"Elítélünk minden olyan lépést, amely szítja a regionális feszültségeket, ezért vagyunk olyan mélyen csalódottak Magyarország döntése miatt" - mondta a szóvivő.
 
    Ventrell kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is fenntartja kapcsolatait mind Örményországgal, mind Azerbajdzsánnal a konfliktus békés megoldása és a feszültség csökkentése érdekében.
 
    Eközben Paul Krekorian, a Los Angeles-i városi tanács tagja levelet intézett Kálmán Lászlóhoz, Magyarország Los Angeles-i főkonzuljához. A szerdán elküldött levélben - az Asbarez helyi örmény hírportál szerint - Krekorian úgy fogalmazott, hogy "elképesztette" a magyar kormánynak a kiadatással kapcsolatos, "megmagyarázhatatlan" döntése. Krekorian, aki az első örmény származású választott tisztségviselő Los Angelesben, arra szólította fel a magyar kormányt, hogy adjon teljes körű magyarázatot az ügyre.
 
    Csütörtök délutánra több örmény ifjúsági szervezet tiltakozást hirdetett a Los Angeles-i azeri és magyar főkonzulátus elé. (A két missziónak, több más külképviselettel együtt, ugyanaz a toronyépület ad otthont.)
 
    A tüntetők a megmozdulást megelőzően közleményt adtak ki, amelyben "erkölcstelennek és felelőtlennek" minősítették a "hidegvérű gyilkos", Ramil Safarov kiadatásáról hozott magyar döntést, és "erőteljesen" elítélték az azeri kormány "gyűlölet vezérelte" lépéseit, a "bűnözőnek" való megkegyelmezést és a hősnek kijáró fogadtatást.
 
    A kommüniké szerzői elítélték mind a magyar, mind az azeri kormány lépéseit, és sürgették, hogy Budapest vonja vissza a kiadatásról szóló döntését és kérjen bocsánatot érte. Megfogalmazásuk szerint lehetetlen, hogy a magyar hatóságok ne tudták volna: az 1983-as strasbourgi egyezmény alapján lehetőség nyílik arra, hogy a hazájuknak átadott rabokat kegyelemben részesítsék.
 
    Bakutól a tiltakozók azt várják el, hogy vonja vissza a kegyelmet és börtönözze be Safarovot. 
 
    Kanadai örmény internetes források szerint péntek délután tiltakozó menet indul Ottawában, a tüntetők a magyar és az azeri nagykövetség között készülnek felvonulni.
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.12 (6. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget