Ma 2019. 1. 16, szerda, Gusztáv napja van.

Tiszavölgy Kalandtúra –tekerjünk egy szebb Tiszáért

2012.09.07 11:32. - Kovács Janka

A Tisza-völgyét bejáró biciklisek öt héten keresztül tekernek Tiszabecstől Hódmezővásárhelyig. Szolnokról indulnak tova a lelkes biciklis természetvédők, mert az Európai Unió által finanszírozott Fenntartható Fejlődésért gyürkőznek meg a kilométerekkel. 


 

A júniusban kezdődő programsorozaton csapatokkal lehetett jelentkezni, persze ingyenesen és minden héten más és más csapat indulhatott útnak. A felkészült szervezők mindenre odafigyelnek: reggeli tea és péksütemény várja a résztvevőket, továbbá  A biciklis csapatok vezetője Hidvégi-Üstös Pál, aki a Tisza Nagykövete. A program felhívja a figyelmet környezetünk megóvására: ne szemeteljünk, helyi termelőktől vásároljunk élelmiszert, komposztáljunk, figyeljünk oda környezetünkre és ami a legfontosabb, hogy szeressük,óvjuk a Tiszát –ezt 1570 résztvevő írta bele lelkébe, örök időkre.

A www.tiszavolgy.hu oldalon a bringás túra tanulságait 10 pontban gyűjtötték össze, amit –még ha mi magunk nem is indultunk- minden túrázni vágyónak érdemes elolvasnia, mielőtt belevág egy hosszú útba.

 

Túra bringás tanulságai

-       Csak tökéletesen előkészített bringával szabad elindulni! A lejtőről való nagysebességű leereszkedéskor a legkisebb műszaki hiba is végzetes lehet. A fékek biztonságos állapota a legfontosabb.

-       Te magad is légy felkészült! Az adott szezonban legalább 500 km teljesítése már kellő edzés lehet. A kerékpártúra nem azonos a városi biciklizéssel.

-       Ne a legmagasabb és legmeredekebb lejtővel kezdd a túrát! Az első nap legyen könnyű, s azután fokozatosan a nehezebbek.

-          A hegyre felfelé ne akard mindenáron PANTANI-t szégyenbe hozni! Hajts a saját tempódban, oszd be az erődet, hogy kitartson addig, míg meg nem látod a célpontot. (A cél megpillantása úgyis új erőt ad!)

-          Erős emelkedőn – ha a forgalom engedi – használd ki az út teljes szélességét. A szerpentin kanyarjainak külső oldala mindig kisebb emelkedésű, mint a belső. Egyenes szakaszon az út két széle közötti "szerpentinezés" könnyíthet.

-          Sisak, biciklis (nap)szemüveg, esőkabát vagy széldzseki, egy könnyű, meleg pulóver nélkülözhetetlen kellékek. Mostanában elképzelhetetlenül hideg tud lenni, váratlan zivatarra, sőt viharra is számítani kell, még ha a völgyben tombol is a nyár. A lezúgás a hegyről pedig – megfelelő öltözék nélkül – maga a fagyhalál.

-          A hegyi túra előtt fontos, hogy bőségesen, szénhidrátban gazdag reggeli fogyassz, de ne közvetlenül az indulás előtt és ne túl sokat.

-          Ha nem egész naposra tervezted a túrát, akkor is vigyél magaddal ennivalót (könnyűt, de energiadúsat). A hosszú, meredek kapaszkodó hihetetlenül ki tud éheztetni.

-          Innivalóról se felejtkezz el! Mindig két kulacsot vigyél, az egyikben üdítőt, a másikban tiszta vizet. Ne várd meg míg szomjas leszel, rendszeres időközönként igyál néhány kortyot, hogy megelőzd a szomjúságot. (Ugyanezt vonatkozik az evésre is.)

-          Ha már sok energia befektetésével elküzdötted magad a következő állomásra, ne indulj rögtön tovább! Csodáld meg a Tisza táj különleges gyönyörűségét! Tegyél egy gyalogsétát (legalább addig, míg izzadságod leszárad), s tovább indulás előtt ne felejts el polót húzni!

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget