Ma 2020. 7. 2, csütörtök, Ottó napja van.

Maruzsa: elkészül ősszel a felsőoktatási intézmények finanszírozásának átfogó szabályozása

2012.09.19 08:22. - Kovács Janka

Az ősz folyamán elkészül a felsőoktatási intézmények finanszírozásának átfogó szabályozása - közölte Maruzsa Zoltán új felsőoktatási helyettes államtitkár, aki írásban válaszolt az MTI kérdéseire. Tájékoztatása szerint a napokban zárul le az intézményfejlesztési tervek értékelése, valamint a tanárképzés átalakításáról szóló kormányrendelet-tervezet társadalmi vitája, a jövő évi keretszámok pedig októberben válhatnak ismertté.


 

A helyettes államtitkár - aki szeptember 15-től tölti be posztját - közölte: elengedhetetlen a felsőoktatási intézményrendszer bevételi oldalának növelése, gazdálkodása önfenntartó képességének és átláthatóságának erősítése. Kiemelte, hogy a felsőoktatás költségvetési finanszírozását a közpénzek hatékony felhasználásának, a nemzetgazdaságilag értelmezhető társadalmi haszon biztosításának igényével tervezi a kormány. Az egész intézményrendszernek a minőség, a teljesítmény és a fejlesztések, valamint a hatékonyság jegyében kell működnie - rögzítette.
    Kitért arra, hogy a jogszabály-alkotási programban emellett a doktori iskola létesítése eljárási rendjének átgondolása, a hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségét biztosító, a tehetséggondozás rendjét és rendszerét áttekintő szabályok kidolgozása szerepel. 
    Mint közölte, a tanárképzés átalakításának a szakma által régóta várt lépése az osztatlan, kétszakos képzés helyreállítása. A közismereti tanárszakokon kizárólag osztatlan képzésben lehet tanulni a jövőben, míg a szakmai, művészeti tanárképzésben az osztott és az osztatlan képzés is választható lesz. 
    Fontos újdonság a gyakorlati képzés idejének megduplázása, az eddigi fél évről egy évre növelése, valamint az egymásra épülő, tehát átjárható általános és középiskolai tanárképzés szétválasztása; így a tanárképzés újra igazodik a köznevelési intézményrendszerhez - fejtette ki a helyettes államtitkár.
    A felsőoktatás jövő évi költségvetési pozíciójára vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: jelenleg a rendelkezésre álló források átcsoportosítása zajlik. Míg a központi támogatás egyes helyeken csökken, aközben más területeken az állam új, korábban nem létező kötelezettségeket vállal. Ezt a folyamatot jól mutatja az állami ösztöndíjas keretszámok csökkenésével egyidejűleg a Diákhitel2 létrehozása - fejtette ki.
    A szerkezeti átalakítás célja olyan új típusú együttműködés kialakítása, amely egyaránt szolgálja a hallgatók és az ország érdekeit, tehát semmiképpen nem az egyes intézmények kiszorítására irányul. A józan ész szabályai szerint azonban nem szabad súlyos áldozatokat vállalva az adófizetők pénzéből mesterségesen életben tartani működésképtelen intézményeket - jelezte.
    Hozzátette: az intézményfejlesztési tervek értékelésének folyamata rövidesen véget ér. Az integrációról szóló döntéseket nem a minisztériumnak kell meghoznia. Az államtitkárság ebben a folyamatban koordinációs szerepet vállal, összefüggésben a képzési szerkezet racionalizálásával - közölte.
    Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: a felsőoktatási keretszámokról a tárcák, a felsőoktatási és a gazdasági élet szereplőinek, szakértőinek álláspontját mérlegelve a kormány mondja ki a végső szót, és várhatóan októberben válnak ismertté az első számok. Az államtitkárság a Felsőoktatási Tervezési Testület szakmai véleményét kikérve teszi meg javaslatát. Az egyes szakok esetében tapasztalható kisebb állami szerepvállalás "átgondolt döntés eredménye", így visszarendeződés e téren nem várható - jelezte előzetesen. 
    A hallgatói szerződésekről azt közölte: mivel a beiratkozási időszak még nem zárult le, nincsenek végleges adataik, de azt tudni lehet, hogy a hallgatók nagy többsége elfogadta az állam ajánlatát.
    Maruzsa Zoltán kiemelte: a terület képviselőitől nem, a sajtótól kért egy-két hetes türelmi időt. Megjegyezte: a felsőoktatási szakterület élén a személyi változás nem állítja meg, még csak nem is lassítja a munkát. 
    A megújulás irányvonalai egyértelműek, a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény által kijelölt úton járnak, az átalakítás célja nemzetközileg is versenyképes, minőségi képzést nyújtó, a rendelkezésre álló anyagi és szellemi tőkével hatékonyan gazdálkodó, az ország kulturális, társadalmi és gazdasági igényeit kiszolgáló felsőoktatás létrehozása - fogalmazott az új felsőoktatási helyettes államtitkár, aki eddig az ELTE oktatójaként dolgozott.
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.01 (25. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget