Ma 2019. 1. 20, , Sebestyén napja van.

Rózsa Sándor hamvainak magyar földön a helye

2012.09.20 14:54. - Kovács Janka

Torockai László javasolta a nagyhírű betyár hamvainak hazahozatalát Szlovákiából, szerinte a magyar Rózsa Sándornak nagyobb kultusza van kint, mint itthon.


 

Torockai László a Csongrád megyei közgyűlés múlt heti ülésén tette ezt a javaslatát. A Délmagyar közvetítésében ezt írta: „Toroczkai László napirend előtt nyári élményeiről beszél: azt hallgatja a t. közgyűlés, hogy a jobbikos politikus a Felvidéken járt és ott megdöbbenve látta, hogy egy Jánosik nevű betyárnak mekkora kultusza van, miközben mi nem "használjuk ki" Rózsa Sándort és tetteit. A jobb oldalon történelmi, a baloldalon inkább "mitikusnak" tekinthető Rózsa Sándor - Toroczkai szerint. Toroczkai azt javasolja a megyei önkormányzatnak, hogy a közgyűlés három pártja együtt támogassa Rózsa Sándor hamvainak hazahozatalát. Erre egy turisztikai zarándokhely is kialakítható. Toroczkai ehhez a hazahozatalhoz nem kért állami pénzt, közadakozásból, alapítványi támogatásból oldaná meg ezt a projektet.”

Rózsa Sándor személye mindig is, nevezzük úgy, „képlékeny” volt, mint a mese, hogy hol volt, hol nem. Több száz legenda kering élete tettei körül, amit megfilmesítettek vagy megírtak az írók. A hatósági források szerint már 23 éves korában „bűncselekményeket” követett el, amiért börtönbe zárták, vagy elszökött még előtte. Raboskodott Pesten, Kufstein várában (ahol maga Karinczy Ferenc is töltötte büntetését, Theresienstadtban és Péterváradon is. Krúdy Gyula így fogalmazott Rózsa Sándorról: „Daliás jelenség volt a rövid nyakú Rózsa Sándor a nyeregben. Hiába, lóháton kevés ember tudott úgy ülni, mint ez a hírhedt pusztafi! A legényei - százötvenen - négyes sorokban mögötte, éppen nem váltak szégyenére Szegednek. Fekete gatyás, fekete inges, kitisztálkodott, megberetválkozott hadfiak...”


1848-ben 150 fővel csatlakozott a forradalomhoz, ami igen sikeres volt, de a szervezetlenség miatt felbomlott. A szabadságharc után ismételten rablónak állt, mígnem 1872-ben kötélhalálra ítélték, de az akkori szóbeszéd szerint Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget