Ma 2019. 2. 19, kedd, Zsuzsanna napja van.

A folytonosság jegyében zajlott a Kunok II. Világtalálkozója

2012.09.24 08:22. - Kovács Janka

Míg a kunok három évvel ezelőtti első világtalálkozója az egymásra találás, addig a most záruló második seregszemle immár a folyamatosság jegyében zajlott – jelentette ki az esemény vasárnapi zárónapján a vidékfejlesztési miniszter, egyben a Kun Szövetség elnöke Kunszentmiklóson.

Hirdetés

Fazekas Sándor hangsúlyozta, csaknem az összes kun település részese volt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcagon szeptember 8-án kezdődött és vasárnap a Bács-Kiskun megyei Kunszentmiklóson zárult eseménysorozatnak, amelyen a Kazah Köztársaság is magas szinten képviseltette magát.    


Felidézte: az elmúlt két hetet színvonalas művészeti, tudományos, gasztronómiai, sport- és hagyományőrző programok sora tette maradandó élménnyé a részt vevő közel félszáz település, illetve mintegy 250 ezer ember számára.    


A politikus az idei világtalálkozó egyik legfontosabb mozzanataként értékelte, hogy Kaposváron felállították az immár legnyugatabbra található kun szobrot. A jövő kapcsán pedig arról beszélt: a Kun Szövetség kezdeményezi a kun emlékek, valamint emlékhelyek felkutatását és összegyűjtését, amelyeket később kiadványok megjelentetésével is szeretnének ismertebbé, közkinccsé tenni.    
A programok ezúttal is jól szolgálták a kun identitás erősítését, miközben azokat élénk lakossági- és sajtóérdeklődés, vidám, mégis méltóságteljes hangulat övezte – vélekedett.    


A világtalálkozó Kunszentmiklóson megrendezett vasárnapi zárónapja is bőven tartogatott látványos és emlékezetes pillanatokat, amelyek csúcspontjaként itt iktatták be ünnepélyes külsőségek között az új jászkun főkapitányt, a kiskunlacházi Fábián József emeritus kiskun kapitány személyében.      


A kunok első világtalálkozóját 2009 őszén rendezték, eseményei kiterjedtek a Kis- és Nagykunság, a Jászság és a Délvidék településeire. A két hét alatt számos vonzó program - tudományos konferenciák, történeti kiállítások, kiadványok bemutatása, hagyományőrző és kulturális fesztiválok, előadások - emlékeztetett a kunok 770 évvel ezelőtt történt betelepítésének évfordulójára, és az eddig példa nélküli kun összefogásra.

 

MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget