Ma 2021. 1. 28, csütörtök, Károly, napja van.

A maja próféciák nem a világvégére vonatkoztak

2012.10.03 08:41. - Kovács Janka

A maja próféciák nem a világvégre, hanem általában sokkal "hétköznapibb" dolgokra vonatkoztak - hangsúlyozták annak a nemzetközi tanácskozásnak a résztvevői, akik a dél-mexikói Mérida városban gyűltek össze.

Hirdetés

 

A régészek, antropológusok és más szakemberek az ősi kalendáriumot elemezték: számítások szerint a maják i.e. 3114-re "datálták" a kezdetét a világnak, amely 13 baktunon (394 éves perióduson), azaz 5125 éven át tart. A naptár egyes vélemények szerint 2012. december 21-én "jár le".
 
A szakértők hangoztatták, hogy a 13-ás szám különleges jelentőséggel bírt a maja hitvilágban, így a 13. baktun vége egyfajta mérföldkövet, de semmiképp sem a világ végét jelenti. "A maják készítettek próféciákat, de nem fatalista értelemben, hanem sokkal hétköznapibb eseményekre, szárazságra, járványokra vonatkoztatták, amelyek ciklikus világképükben megismétlődhetnek a jövőben" - magyarázta Alfredo Barrera, a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) régésze.
 
Az archeológus hangoztatta, a klasszikus korban (i.sz. 300-900), abban az időszakban, amikor virágzott a csillagászat és a templomépítészet, a majákat különösen érdekelték a jövendő események, amelyek jóval későbbiek, mint 2012. december 21.
 
"Sok olyan maja emlékmű van, amely tőlünk is távoli, jövőbeli eseményeket taglal." Palenque 7. században uralkodó királya, KÍinich Janaab Pakal úgy vélte, hogy mostantól számítva sok ezer év múlva tér vissza a Földre - magyarázta Geoffrey Branswell, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem antropológusa. "Mi több, más emlékműveken az i.e. 3114 előtti eseményeket taglalják a maják" - tette hozzá.
 
A szakértők szerint csupán néhány olyan maja emlék került elő, amely a 2012-es dátummal ekvivalens időpontot jelöl meg, de egyikük sem utal világvégére. Az apokaliptikus víziók, amelyek egy évezreden keresztül a nyugati, keresztény hitvilágot uralták, semmiképp sem sajátjai a maják gondolkodásmódjának.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.27. (4. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget