Ma 2020. 9. 28, hétfő, Vencel napja van.

Iskolai lopások – mit érdemel a bűnös?

2012.10.11 14:15. - Kovács Janka

 

A mai szolnoki rendőrségi hírekben olvashattuk: két iskolában is diákok értékeit lopták el. Az eset nem egyedülálló, sajnos minden iskolában történt már ilyen.

Hirdetés

 

Lementünk ebédelni és a teremben hagytam a tesi cuccomat. Mire visszaértünk csak a pólóm volt a zsákban. Egyszer meg letettük a táskánkat a folyosón, be volt húzva a cipzár és mégis kivettek a pénztárcámból 2000 forintot” – panaszolta egy kislány. Az iskolai lopásokat nem lehet elkerülni, de van különbség egy általános iskolai és egy középiskolai lopás közt. Míg az általános iskolában erélyes fellépést használva és az erkölcsi szabályokra tanítással még megértheti a gyerek, hogy rossz, amit csinált. Középiskolában már más a helyzet: ott kemény büntetés várhat a tolvajra, ha kitudódik tette, és ha ennyi idősen nem érti meg mit tett, ott nagy a baj. A kamaszok jó heccnek találják mások értékeinek eltüntetését, még ha nem is lopják el, csak az iskola egy rejtett zugába teszik.

A tolvaj általában nem kerül meg, de ha mégis, akkor az igazgató lép az ügyben. Feljelentésekről is lehet akár szó, mert az eltűnt nagy értékű mobiltelefonok vagy a pénz eltulajdonítása ugyanúgy bírósági ügyet vonhat maga után. Nemcsak a mobiltelefonok és a pénz ellopása jelenthet nagy gondot, de a szekrényekből elcsent könyvek, atlaszok a tanulásban okoznak gondot. Az iskolák könyvtárának is évről évre be kell szereznie bizonyos kötelező olvasmányokat, mert az egyszeri kikölcsönzés után is nyoma veszhet. Több iskolában is bevett szokás, hogy a diákok addig nem kapják meg az év végi bizonyítványukat, míg a kikölcsönzött könyvet vissza nem adják az intézménynek.

Bármit is vesz el a tolvaj, negatív erkölcsi megítélésben lesz része. A gyerekekkel már kiskorukban meg kell tanítani, hogy nem vesszük el a másét, így megelőzhető később az enyveskezűség. Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. nyár
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget