Ma 2020. 9. 29, kedd, Mihály napja van.

A legismertebb Vaszary- és egy most felbukkant Ferenczy-kép a Virág Judit Galériánál

2012.10.15 08:22. - Kovács Janka

Három remekmű, egy Vaszary János-, egy Ferenczy Károly- és egy Tihanyi Lajos-festmény emelkedik ki a Virág Judit Galéria október 19-i őszi aukciójának anyagából.

Hirdetés

 

Nem véletlenül került a katalógus címlapjára Vaszary János 1938-as Ősz című olajképe, mivel ez Vaszary utolsó műveinek egyike, késői festészetének remeke, jól dokumentált alkotása. A festmény a Magyar Nemzeti Galéria 2007-es gyűjteményes Vaszary-kiállításának egyik központi darabja volt. Ezúttal pedig az aukció legmagasabbra árazott tétele 24 milliós kikiáltási árral, 34-40 millió forint közötti becsértékkel. 
    A nemzeti képtár tavaly rendezte meg Ferenczy Károly gyűjteményes kiállítását. Mivel a művész életműve sok lappangó képet sejtet, ezért akciót indítottak annak felkutatására. Az egyik legkeresettebb alkotás az éppen a most felbukkant Lovak a vízben (Lóitatás) volt. Az 1900-1903 körüli olaj-vászon technikájú mű pasztózus színeit finom reflexek oldják, a kompozíciót pedig a fények és árnyékok együttese formálja. A képet kiállításon legutóbb 1922-ben láthatta a közönség. A kilencven éve rejtőzködő Ferenczy-remekmű kikiáltási ára 20 millió forint, becsértéke 24 és 32 millió.
    Ugyancsak 20 millióról indítják (30 és 40 millióra becsülve) Tihanyi Lajos Csendélet zöld palackkal című vásznát. A korai magyar avantgárd festményen az 1908-as dátum szerepel. Ebben az évben Tihanyi első, rövid párizsi tartózkodása alatt megismerkedett Gauguin, Cézanne és a fauve-ok festészetével. Ezek a hatások a festő sajátos képalkotó módszereivel, intenzív színeivel olyan remekművekhez adtak indíttatást, mint ez a csendélet.
    Rippl-Rónai József képeinek népszerűsége, keresettsége a válság ellenére töretlen. A Virág Judit Galéria árverésén is három műve szerepel. A nagymama köszöntése (Az alvó nagyanyó) a fiatal Rippl-Rónai alkotása 1890-ből. Azok közül a többnyire rejtőzködő szalonképek közül való, amelyeket Párizsban Munkácsy tanítványaként festett. A most Franciaországból hazakerült enteriőrkép kikiáltási ára 7,5 millió, becsértéke 10 és 15 millió forint. Rippl-Rónai késői korszakának gyöngyszeme a Zorka piros barett sapkában című pasztell. A fiatal nőt ábrázoló ciklus kiérlelt darabja 4,5 millió forintról indul. Míg egy krétarajz feleségéről, Lazarine-ről 3 millió forintról licitálható. 
    Schönberger Armand festészetében 1920 és 1930 között számos kubista térszemléletű városkép született. E korszak egyik kiemelkedő kvalitású darabja a most 4,5 millióra árazott Nagyváros című vászon. 
    A hat Mednyánszky László-tájkép, tavaszi vagy havas hegyoldal, erdőrészlet 800 ezertől 4 millióig vihető el. 
    Az aukció érdemleges tétele még tíz Kádár Béla-, kilenc Scheiber Hugó-, két Ziffer Sándor-, négy Jándi Dávid- és négy Egry József-festmény is.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget