Ma 2018. 11. 14, szerda, Aliz napja van.

Középiskolai felvételi: melyik iskolát válasszam?

2012.10.15 10:36. - Kovács Janka

Itt az október és lassan el kell dönteni, melyik iskolát is válassza a nyolcadikos diák. A paletta nagy, dönteni nem egyszerű. 


 

Nyílt napok, felkészítő órák és a megszokottnál több tanulás, ami vár a diákokra. A továbbtanulás és a pályaválasztás 13-14 éves korban válik időszerűvé, ekkorra már nagyjából körvonalazódik, mi érdekli a diákokat. A prospektusokból nem tudhatunk meg sok mindent, csak a szakok leírását és előzetes pozitív vagy negatív ismereteink lehetnek az iskolával kapcsolatban. Nyílt napra érdemes elmenni, hiszen belekóstolva az egynapos középiskolás életbe a figyelmes diák sok információt tudhat meg. Milyen a légkör, az óra menete hogyan zajlik, milyen az első benyomás a tanárokról, diákokról. A nyílt napi bemutatóóra csalóka is lehet: bevett szokás, hogy az osztályt két részre veszik és csak a jobban teljesítő tanulókkal tartanak órát, a látszat miatt.

Szolnokon tizenkét középiskolát számolhatunk, ahol különféle elméleti és gyakorlati képzéseket sajátíthatnak majd el a felvett tanulók. A felvételi eljárással kapcsolatos iskolánként változó szakokat és felvételi követelményeket október 31-ig teszik közzé az iskolák. Jó tanács, hogy ha iskolát választunk, akkor a saját meggyőződésünk mellett kikérjük egy pályaválasztási tanácsadó véleményét is, vagy kitöltethetünk a gyerekünkkel pár internetes tesztet.

Ezek a fontosabb dátumok, amikre érdemes odafigyelni:
2012. október 31-ig a középiskoláknak a felvételi tájékoztatóban nyilvánosságra kell hozniuk a felvételi eljárás szabályait, és a felvételi tájékoztatót közzé kell tenniük. Az általános iskolák szóban tájékoztatják a diákokat a felvételi eljárás rendjéről.
 2012. december 10-ig kell jelentkezni a központi írásbeli felvételit szervező középiskolákba, ugyanez a határidő érvényes a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjának pályázatában megjelölt iskolákban is.
2012. december 12-ig kell beadni a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Program pályázatait.
2013. január 18., 14:00: Központi írásbeli vizsgák a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokban.
2013. január 19., 10:00: Központi írásbeli felvételi a kilencedik évfolyamra és a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjába jelentkezőknek.
2013. január 24., 14:00: Pótló központi felvételi a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokban, a négyosztályos középiskolákban és a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjában - ezen csak azok vehetnek részt, akik az írásbelire "alapos ok miatt" nem tudtak elmenni.
2013. február 18-tól március 8-ig szóbeli meghallgatások az általános felvételi eljárásban.
2013. március 13.: A középfokú iskolák legkésőbb március 13-ig nyilvánosságra hozzák az ideiglenes felvételi jegyzéket.
2013. március 18-19.: Március 18-án és 19-én lehet módosítani a tanulói adatlapokat az általános iskolákban.
2013. március 25.: A Felvételi Központ elküldi a jelentkezők névsorát a középiskoláknak.
2013. június 26-28.: Beiratkozás a középfokú iskolákba (az iskola igazgatója dönt az időpontról)Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.07. 44.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget