Ma 2019. 2. 19, kedd, Zsuzsanna napja van.

Középiskolai felvételi: melyik iskolát válasszam?

2012.10.15 10:36. - Kovács Janka

Itt az október és lassan el kell dönteni, melyik iskolát is válassza a nyolcadikos diák. A paletta nagy, dönteni nem egyszerű. 


 

Nyílt napok, felkészítő órák és a megszokottnál több tanulás, ami vár a diákokra. A továbbtanulás és a pályaválasztás 13-14 éves korban válik időszerűvé, ekkorra már nagyjából körvonalazódik, mi érdekli a diákokat. A prospektusokból nem tudhatunk meg sok mindent, csak a szakok leírását és előzetes pozitív vagy negatív ismereteink lehetnek az iskolával kapcsolatban. Nyílt napra érdemes elmenni, hiszen belekóstolva az egynapos középiskolás életbe a figyelmes diák sok információt tudhat meg. Milyen a légkör, az óra menete hogyan zajlik, milyen az első benyomás a tanárokról, diákokról. A nyílt napi bemutatóóra csalóka is lehet: bevett szokás, hogy az osztályt két részre veszik és csak a jobban teljesítő tanulókkal tartanak órát, a látszat miatt.

Szolnokon tizenkét középiskolát számolhatunk, ahol különféle elméleti és gyakorlati képzéseket sajátíthatnak majd el a felvett tanulók. A felvételi eljárással kapcsolatos iskolánként változó szakokat és felvételi követelményeket október 31-ig teszik közzé az iskolák. Jó tanács, hogy ha iskolát választunk, akkor a saját meggyőződésünk mellett kikérjük egy pályaválasztási tanácsadó véleményét is, vagy kitöltethetünk a gyerekünkkel pár internetes tesztet.

Ezek a fontosabb dátumok, amikre érdemes odafigyelni:
2012. október 31-ig a középiskoláknak a felvételi tájékoztatóban nyilvánosságra kell hozniuk a felvételi eljárás szabályait, és a felvételi tájékoztatót közzé kell tenniük. Az általános iskolák szóban tájékoztatják a diákokat a felvételi eljárás rendjéről.
 2012. december 10-ig kell jelentkezni a központi írásbeli felvételit szervező középiskolákba, ugyanez a határidő érvényes a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjának pályázatában megjelölt iskolákban is.
2012. december 12-ig kell beadni a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Program pályázatait.
2013. január 18., 14:00: Központi írásbeli vizsgák a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokban.
2013. január 19., 10:00: Központi írásbeli felvételi a kilencedik évfolyamra és a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjába jelentkezőknek.
2013. január 24., 14:00: Pótló központi felvételi a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokban, a négyosztályos középiskolákban és a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjában - ezen csak azok vehetnek részt, akik az írásbelire "alapos ok miatt" nem tudtak elmenni.
2013. február 18-tól március 8-ig szóbeli meghallgatások az általános felvételi eljárásban.
2013. március 13.: A középfokú iskolák legkésőbb március 13-ig nyilvánosságra hozzák az ideiglenes felvételi jegyzéket.
2013. március 18-19.: Március 18-án és 19-én lehet módosítani a tanulói adatlapokat az általános iskolákban.
2013. március 25.: A Felvételi Központ elküldi a jelentkezők névsorát a középiskoláknak.
2013. június 26-28.: Beiratkozás a középfokú iskolákba (az iskola igazgatója dönt az időpontról)Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget