Ma 2020. 9. 28, hétfő, Vencel napja van.

Martonyi János Vietnámban folytatott megbeszéléseket

2012.11.03 15:26. - Kovács Janka

Martonyi János külügyminiszter dél-ázsiai körútjának első állomásán Vietnámba látogatott, ahol a gazdasági kapcsolatok erősítését célzó megbeszéléseket folytatott - közölte a külügyi tárca szombaton közleményben az MTI-vel.


 

Martonyi János hétfőn és kedden a magyar delegáció vezetőjeként részt vesz az Ázsia-Európa Együttműködés (ASEM) 9. Állam- és Kormányfői Csúcstalálkozóján Laosz fővárosában, Vientianéban. 
    A magyar külügyminiszter a csúcstalálkozót megelőzően látogatást tett a 10 milliós Ho Si Minh-városban, ahol találkozott a városvezetői feladatokat ellátó népi bizottság elnökével, Le Hoang Quannal. Az elnök szorgalmazta, hogy Magyarország ismét nyissa meg a 2006-ban bezárt főkonzulátusát, melyre nagy szükség lenne a napi gyakorlati kapcsolattartás érdekében.
    A városban aktív a magyar baráti egyesület, a helyi tiszteletbeli konzul komoly munkát végez, és több magyar cég is képviselettel rendelkezik. A város vezetése elhatározta, hogy azzal is segíteni kívánja a két ország közötti kapcsolatokat, hogy testvérvárosi együttműködést kezdeményez egy magyar várossal. Kitért arra, hogy a jelenlegi négy európai nagyváros mellett, fontos lenne, hogy legyen közvetlen légi kapcsolat Budapesttel is. 
    A közlés szerint a magyar tárcavezető támogatásáról biztosította a Népi Bizottság elnökének javaslatait és egyetértett azzal, hogy mindezek pozitív hatással lesznek gazdasági kapcsolatainkra.
    Martonyi János kötetlen beszélgetést folytatott a hazánkban tanult vietnámiak csoportjával, akik elmondták, hogy a mai napig szoros kötelék fűzi őket Magyarországhoz. A külügyminiszter tájékoztatta őket arról, hogy Magyarország felújítja külföldieknek szánt ösztöndíj programját, mely kölcsönös előnyöket biztosít mindkét fél számára. Hazánk értékként tekint a magyar nyelvet, kultúrát megismerő, szerető külföldiekre.
    Herman Van Rompuy-jal, az Európai Tanács elnökével folytatott pénteki megbeszélésen egyetértettek abban, hogy mind a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN), ezen belül Vietnám is fontos partnere az Európai Uniónak. Magyarország is támogatja a Vietnám és az EU között folyamatban lévő szabadkereskedelmi tárgyalásokat. 
    Az EU helyzetéről szót váltva mindketten úgy látták, hogy a válság legkritikusabb szakaszán túl jutott az unió, azonban még komoly erőfeszítésekre van szükség. Martonyi János ismételten felhívta Herman Van Rompuy figyelmét arra, hogy a jelenlegi tervek szerint Magyarországnak szánt kohéziós források mértékét a kormány nem tudja elfogadni, hathatós megoldásra van szükség. A megoldásnak a szerződés alapelveivel összhangban kell lennie.
    A magyar külügyminiszter szombaton előadást tartott a Foreign Trade University Ho Si Minh-városi kampuszán az egyetem diákjainak. Beszédében összehasonlította az európai és a délkelet-ázsiai integrációs folyamatokat. 
    A globális kihívások és konfliktusok kezelésében a regionális együttműködési formák, mint az EU és az ASEAN tudnak hatékony válaszokat adni, hangsúlyozva a lépésről-lépésre történő építkezés szükségességét. Azzal zárta előadását, hogy Magyarország örömmel látja a tanulni vágyó vietnámi fiatalokat.
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. nyár
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget