Ma 2020. 8. 15, szombat, Mária napja van.

Kellemetlen meglepetés: A vártnál is nagyobbat esett a gazdaság

2012.11.16 08:48. - Booster

A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2012 harmadik negyedévében 1,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Világgazdaság Online által megkérdezett közgazdászok 1,3 százalékos visszaesését vártak éves alapon.


A várakozásoknál nagyobbat esett a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. Az 1,5 százalékos éves csökkenés meghaladja a Világgazdaság Online által megkérdezett közgazdászok konszenzusát (1,3 százalékos zsugorodás), és jóval nagyobb a Reuters konszenzusánál (1,1 százalékos esés).

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék - írja a KSH, vagyis a magyar gazdaság továbbra is recesszióban van.

A nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált. Az információ, kommunikáció, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás és az építőipar nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett. A visszaesést jelentősen befolyásolta a mezőgazdaság teljesítménycsökkenése – mutatott rá a KSH.

Az ezévi aszálykároknak köszönhetően egyrészt korrigálni kellett a GDP második negyedévi adatát, másrészt az aszály módosította más nemzetgazdasági ágak hamradik negyedévi enyhe pozitív irányú elmozdulását.

A második negyedéves 1,3 százalékos visszaesését így 1,5 százalékra korrigálta lefelé a statisztika hivatal. 

Suppan Gergely , a TakarékBank vezető közgazdásza a GDP-adat ismertetése előtt a Világgazdaság Online-nak azt mondta, a katasztrofális kukoricatermés miatt számítani lehet arra, hogy az előző negyedéveket lefelé korrigálja a KSH.

Alapvetően a mezőgazdaság teljesítménye húzta le a harmadik negyedévi GDP-t, az agrárágazat nélkül a visszaesés jóval kisebb lett volna - mondta Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője.

Nincs fordulat

Nem látszik a fordulat a magyar gazdaságban – mondta az adat ismertetése előtt a Világgazdaság Online-nak Kondrát Zsolt , aki helyesen jósolta meg, hogy mekkora GDP-csökkenésre lehet számítani. „A fogyasztás és a beruházás esik, a kormányzati kiadások csökkenhettek, és a nettó export ezt nem tudja ellensúlyozni” – mondta az Kondrát Zsolt. Hozzátette, a nettó export bővülése a külső konjunktúra lanyhulása miatt lassult, és nem tudja ellensúlyozni a belföldi kereslet csökkenését.

Az ipar stagnálás körül van, a mezőgazdaságban még nagyobb mínuszt láthatunk, és az építőipari trendben nem látszik fordulat – foglalta össze a közgazdász.

A fogyasztás kifejezetten jó volt a második negyedben – értékelte a mérsékelt visszaesését Kondrát. Szerinte az év második felében nagyobb visszaesés várható. „A reálbérek csökkennek és a foglalkoztatás is mérséklődik a vállalatok által jelentett adatok szerint” – magyarázta az elemző.

A beruházásokban nem várható fordulat külső és belső okok miatt. „A gazdaságpolitika kiszámíthatatlan, a vállalatokra pedig további terhet rónak” – jegyzete meg.

A naptárhatás kiszűrésével 1,4 százalékkal esett vissza a GDP az előző év azonos időszakához képest a harmadik negyedévben. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint viszont 1,6 százalékkal esett vissza a GDP.

Elemzők arra számítottak, hogy a naptárhatásról megtisztított adat kedvezőbb lesz a nyers GDP statisztikánál, hiszen kevesebb munkanap volt a negyedévben.

Szerző: Világgazdaság Online


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget