Ma 2021. 1. 27, szerda, Angelika napja van.

Amerika, dragok, gyorsulási verseny...

2012.11.19 12:24. - Kovács Janka

Amerikában, egy igazi National Hot Rod Association (NHRA) bajnokságon járt az újszászi fiú. Napfény, lányok, gyorsulási verseny, erő, és a verseny illata.. 


 

2012. október 24.-én belevágtunk életünk egyik legnagyobb túrájába kedves barátommal, Szalai Tamással. Az úti célunk pedig nem volt más, mint Las Vegas és az NHRA (National Hot Rod Association) bajnokság. Miről szól ez a verseny? Hazája Amerika, a 30-as 40-es években kezdődött az utcákon versenyző fiatalok között. Az NHRA szervezet alapítója Wally Parks, aki 1951-ben hozta létre és szorította legális keretek közé a versenyzést.
   Egy izgalommal teli éjszaka után, másnap reggel elindultunk a pályára mai Las Vegas északi szélén található, a belvárostól 25 km-re lévő autópályán, majd onnan lehajtva, stílusosan a Speedway Blv-on. Egy szezonban 23 verseny kerül megrendezésre, amiből ez volt a 22. A látvány és a méretek első látásra sokkoltak bennünket, ugyanis itt található egy Nascar pálya, több kisebb versenypálya és ahova mi is igyekeztünk, a Dragster pálya. A jegyünket már jóval előbb, nagyjából másfél hónapja megvettük, ennek ára 145 dollár (32.000ft) volt a négy napos rendezvényre. Mi a rajttal egyvonalban foglaltuk le a helyjegyet, így kiválóan láttunk mindent: a rajt előkészületet és az egész távot, ami ¼ mérföld azaz 402,33 méter. A lelátó enyhén távolodik a pályától így biztosítva azt, hogy valóban teljes hosszában beláthasd a versenypályát.
   A depóba beérve egy kisebb város tárult elénk és egy városnyi embertömeg (25 ezer néző+ a csapatok), mint egy nyüzsgő hangyaboly. A jegyed megvásárlásával szabadon közlekedhetsz a depóban és karnyújtásnyira tudod figyelni a szerelők és versenyzők munkáját. Első napon az úgynevezett spotsman részleg résztvevői versenyeztek, ami magában foglal 5-6 különféle kategóriát. Másnap érkeztek az igazán nagy „vasak”, a Pro Stock motorok és autók, Funy Car és Top Fuel autók. Az élmény és a hanghatás egyaránt sokkolt bennünket, csak egy kis érdekesség képen, a Top Fuel autók beindításakor 5,5 Richter skála szerinti földrengés rázza meg a pályát és hát ebből a nézőknek is jut bőven! Így zajlott a péntek szombati nap, a versenyzők küzdöttek egymással hogy kvalifikálják magukat a  legjobb 16 közé. Majd eljött a vasárnap és az egyenes kieséses szakasz, ahol már valóban nincs helye egy apró hibának sem. Így lett a 16 versenyzőből 8, majd 4 és már is a döntőbe jutásért folytak a harcok. A tempó rendkívül feszített mind a pályán és a szerelősátrakban is. A szerelőknek alig több mint másfél óra! alatt kell darabokra szedniük a motorblokkokat, felújítani, beállítani és összeszerelni. Szó szerint egy új blokkot építenek ennyi idő alatt. Pár technikai infó még ezekről az autókról: a Top Fuel kategóriás versenyzőkre 5G hat a rajt során és 6G a fékező zónában. Az autók nagyobbat gyorsulnak, mint egy anyahajóról startoló vadászrepülő. 1másodperc alatt érik el a 180km/h sebességet és az ennek a kategóriának lekorlátozott távot, ami ezer láb, azaz 335 méter, 3,7 másodperc alatt teljesítik 530km/h sebességgel párosítva. 8000 lóerő leadására képesek! Ezen idő alatt 15 gallon azaz 55 liter rakétahajtó üzemanyagot (nitromethan) fogyasztanak el. Az eredményhirdetés rögtön a futam után kerül megrendezésre, amit akár már magáról a versenypályáról lehet figyelni, és hogy miért is érdekes ez? Aki már járt Dragster versenyen az tudja, hogy ezeket a betoncsíkokat „kezelik”! A felcsiszolt betonra úgy nevezett aranyport szórnak, majd gumival feldörzsölik és egy édesipari melléktermékkel permetezve teszik „ragacsossá” a pályát. És itt minket váratlanszerű meglepetés ért, hogy oly mértékben tapad a pálya, hogy vagy majdnem orra buktunk vagy pedig a cipőnket akartuk elhagyni.

Mindent összevetve egy nagyon jól megszervezett versenyt láttunk, sok élménnyel, és én mint hazai versenyző sok tapasztalattal tértem haza.

Ha ezen élménybeszámoló alapján kedvet kaptatok egy ilyen verseny látogatására, vagy netalán versenyeznétek is, akkor ezt megtehetitek a jövő évben 2013. május 1.-én, június 29.-én és augusztus 16-18.-án Kunmadarason!!!

Papp Sándor

http://szolnokinaplo.hu/bulifotok/2012/11/19/amerika-dragok-gyorsulasi-versenyKépgaléria itt!Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.20. (3. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget