Ma 2019. 6. 25, kedd, Vilmos napja van.

Két éve sikeres az esélyteremtő szolnoki Biztos Kezdet Gyermekház

2012.11.23 16:01. - Booster

A gyermekek alapvető joga, hogy egyenlő, elérhető segítséget kapjanak képességeik, készségeik kibontakoztatásához, családban történő nevelkedésükhöz, függetlenül attól, hogy az ország mely részén, milyen méretű településen születtek. A feladat megvalósulását segítik a Biztos Kezdet Gyermekházak. Szolnokon a 2009-ben indult két éves program márciusban zárult, melynek eredményeit konferencián tekintették át a szakemberek, melyen részt vett Dr. Kállai Mária kormánymegbízott is.


A Biztos Kezdet program esélyteremtő, hatása abban rejlik, hogy egyrészt biztosítja, összehangolja a 0-6 éves korosztály optimális ellátásokhoz szükséges szolgáltatásokat, beilleszti azokat a helyben elérhető ellátások rendszerébe, másrészt olyan helyi közösségeket épít, amelyek támogató környezetet nyújtanak a szülők gyermeknevelési kompetenciáinak erősítéséhez.

A szolnoki Biztos Kezdet Gyermekházban zajló kitűnő szakmai munka, esélyt ad arra, hogy a kicsik még időben megkapják azt a támogatást, ami segíti képességeik kibontakozását és megalapozva későbbi sikeres iskolai pályafutásukat. A szegénységben élő, hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásának segítése csak a szülők bevonásával együtt sikeres. A kitörési esélyék megragadása pedig ezeknek a gyerekeknek rendkívül fontos.

A két éves, márciusban befejeződő program rendkívül sikeres volt, hiszen 82 szegregált, telepi környezetben élő gyermekkel foglalkoztak a szakemberek. Itt barátságos és biztonságos környezet, minőségi játékok, képességfejlesztő, ösztönző programok várták a kicsiket. Szüleiket pedig szaktanácsadók segítették. A program folytatódik, jelenleg a fenntarthatóság évét éli a ház.

Kállai Mária kormánymegbízott többek között a következőket mondta: Az itt dolgozó szakemberek áldozatos munkájának eredményeként a telepi családok elfogadták ezt a kezdeményezést és újra megjelentek a házban. Ami még nagyobb öröm, hogy nem csak a régiek, hanem újak is részt vesznek a programban. Siker tehát vitathatatlan, amely bizakodásra adhat okot. Bizakodásra, azért is, mert ez a kezdeményezés is hozzájárulhat az ország gazdasági nehézségeinek enyhítéséhez. Az ország szempontjából kulcskérdés, hogy a hátrányos, a halmozottan hátrányos, köztük a roma gyerekek helyzetének javítása, a szegénység átörökítésének megakadályozása megtörténik-e és ha, igen mennyi idő alatt.

A kormány első alkalommal támogatja a Biztos Kezdet Gyermekházak tevékenységét. A 183 millió Ft támogatásból, csaknem 600 érintett gyermek és szüleik vehetik továbbra is igénybe az ingyenes szolgáltatást-tudatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal portálja.
OrientPress HírügynökségHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.06.19.
Presztízs nyár 2019. VI. évfolyam 2.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget