Ma 2019. 10. 24, csütörtök, Salamon napja van.

Mézesmadzag

2012.12.13 08:59. - Booster

jegyzet  -  5 ezer forinttal emelkedik a minimálbér – erről egyeztek meg a szakszervezetek a kormánnyal. Örüljünk, van miért. Mielőtt a kedves olvasó képzeletben elköltené az 5 ezer forintnyi emelést, picit elkeserítjük: adózás után az 5 ezer már csak 3275. A többi megy az államkasszába. Ki jár jól a kötelező béremeléssel? Kétharmad részben a dolgozó, egyharmadban az állam. Azt is mondhatjuk, adtak is ajándékot, meg nem is.


Segesvári Csaba

Segesvári Csaba2002 óta közel duplájára nőtt a minimálbér, munkaadói oldalról a kiadás, a foglalkoztatás költsége. A legutóbbi erőteljes ugrást az idei, 78 ezerről 93 ezer forintra történt emelés hozta. Ami papíron is szép summa, hiszen 15 ezerrel több lett a fizetés. Vagy mégsem. A kormány az adójóváírás kivezetésével éppen annyit vett el, amennyit adott. És nem ez az első népmesei elem a második Orbán kormány működésében. A kötelező minimálbér emelés egyben több adót is jelent: a munkaadónak 119 505 forintról 125 930 forintra nő egy dolgo

zó utáni kiadása. Nem azt mondom, hogy sajnálni kellene a vállalkozót, de be kellene látni, a béremelés nem jótékonysági akció, hanem tervezhetőbb, magasabb adóbevétel.
Borsik János, a az Autonóm Szakszervetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke szerint a minimálbér-emelés nem segít a legszegényebbeken. Közgazdászok között megoszlanak a vélemények: kell-e minimálbér vagy sem. Bízzuk a kapitalista piacra, hogy meghatározza, mennyit ér a dolgozó munkája? Európa nagyobb felében rájöttek, minimál bér nélkül éhbérért dolgoztatta a munkaadó, így talán szerencsésebb, hogy központilag meghatározzák: ennyi és nem kevesebb. Borsikra visszatérve, ha nem is segít, de legalább megóv minket a teljes lecsúszástól, elszegényedéstől.
Mihez kezd a dolgozó a plusz 3275 forintjával. A létminimumhoz még mindig közel 29 ezer hiányzik. Egy agyoncsépelt vicc jutott eszembe, melynek csak a végét idézném: „– Nálunk is magas az életszínvonal, az átlagos jövedelem havi 5000 forint, ki lehet jönni 9000-ből és mi nem törődünk azzal, hogy az emberek honnan veszik a maradék négyezret.”Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.10.16. 41.szám
Presztízs magyazin ősz IV. évfolyam 3.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget