Ma 2020. 5. 30, szombat, Zsanett, Janka napja van.

2013: kinek az éve lesz?

2012.12.18 14:58. - Kovács Janka

 

Egy szolnoki adószakértőt, Juhász Tibort kérdeztük a jövő évi adóváltozásokról és ezek hatásairól. KATA és KIVA megkönnyíti életünket? Mi vár ránk 2013-ban?


 

Ha jóslásokba kellene bocsátkozni, akkor a járulékkedvezmények és a két új adó mekkora bevételtöbbletet hozhat Ön szerint jövőre?

  Az adóztatás az állam tevékenysége, amely azt a célt szolgálja, hogy az újraelosztáshoz szükséges bevételt biztosítsa. A bevétel megérkezése után indul az újraelosztás, illetve egyre több olyan szabály keletkezik, amely nem feltétlenül egyszerű, de mégis mondható, hogy a bevétel elvonása nélkül, közvetlenül a megfogalmazott célok szerinti rétegnél hagyja a célok megvalósítása érdekében a forrásokat.

  Ebből következik, hogy a két új adó alatt, ha a KATA és KIVA adókat értjük, akkor abból feltételezhetően nem lesz többletbevétel a költségvetésben, mivel kisebb adót kívánnak az adózóktól beszedni, és a többletforrás, a kevesebb adófizetési kötelezettség miatt az adózóknál fog keletkezni.
  Ilyen jellegű változások már 2012 évben is voltak, illetve folytatódnak 2013-ban is. A nyáron meghirdetett program szerint a kisvállalkozások adóterheinek csökkentése, az adminisztráció egyszerűsítése, a foglalkoztatás megtartása került megfogalmazásra, melyre 350 milliárd Ft-ot szántak.

  A sok változás a költségvetés szerkezetének átalakítása miatt történt, ez a számok tükrében mintha csökkent volna, a KIVA esetében az osztalék utáni százalékos ehó esetében egészen biztosan, ennek ellenére a megfogalmazott célok mindenképpen az érintett vállalkozások előnyére válnak.

  Összességében mindenképpen vannak olyan vállalkozások, akik megfelelnek a feltételeknek és előnyös számukra a választás lehetősége. Az adómegtartás pedig keresletet eredményezhet a fogyasztási piacon, amire nagy szükségünk van. A foglalkoztatás megtartása, esetleges növekedése, esetleges növekedést eredményezhet a fogyasztásban, és annak minden jótékony hatása jelenhet meg a gazdaságban így esetleg az adóbevételekben is.

 

 

Véleménye szerint KATA és a KIVA jelent-e könnyítést a közép- és kisvállalkozók számára?

  A KATA nevében is benne van, hogy kisvállalkozások tételes adója, azok számára, akik valóban vállalkozásban végeznek elsősorban háztartási szolgáltatásokat, (fodrász, kozmetikus stb, ) mindenképpen nagyon egyszerű és előnyös, ha betartja a rá vonatkozó, igazán nem szigorú szabályokat. Mindenféleképpen előnye származik ebből az adózási mód választási lehetőségből, igaz a bevételi határok miatti méret nagyon kicsi.

  Az is kimondható, hogy ha nagyobb bevételű adózókat is beengedünk a választásba, akkor az további költségvetési bevételi kiesést eredményezne, aminek következtében másokra kellene nagyobb terhet róni, annak érdekében, hogy a kedvezményezettek köre itt növekedjen. Erre most úgy látszik nincs mód.

  A KIVA kisvállalati adó, kedvező annak, aki a foglalkoztatását kívánja bővíteni, illetve a jövőben beruházást kíván végrehajtani a törvényi keretek között. Kimondható, hogy az adó mindenben megfelel annak, amilyen célt a törvényhozó meg szeretett volna valósítani.

  Az már más kérdés hogy éppen ezért nem mindenkinek jó, illetve a megállapítása és a kalkulálása, a jövőben piaci körülményeknek a teljes körű feltérképezése nem egyszerű, illetve az elszámolás rendszere sem tartozik ebbe.

  Forduljunk szakemberekhez, hogy a választás előnyeit, hátrányait megismerhessük. A számtalan kalkulátor, akár a kormány által készített is segíti az eligazodásunkat.Szlovákia kivezette az egykulcsos adót, ön szerint Magyarországon meddig marad meg ez?

  Ez a kérdés kapcsolódik az első kérdésben már megfogalmazottakhoz. Az állam a működés biztosítása érdekében adóbevételt szed. Ki miből és hogyan, az a mindenkori pénzügyi kormányzat szuverenitása figyelembe véve a nemzetközi szerződéseket.

Milyen adóbevételeket ismerhetünk: jövedelem típusú, forgalmi típusú, stb. A jelenlegi pénzügy politikánk a jövedelemadók csökkentését és a forgalmi adózás szélesítését tűzte ki célul, amit meg is valósított: az szja, amely egyébként már több éves tendencia, és 2013-ban megvalósul a tiszta egykulcsos jövedelemadózás hazánkban.  

  Következésképpen csökken az szja-ból a költségvetés bevétele. Amit más forrásból kell megteremteni.

  Abban az esetben, ha arra kíváncsi a kérdés feltételével, hogy nekem személy szerint mi az álláspontom az egykulcsos szja-ról, arra az a véleményem, hogy a progresszív adózású jövedelemadózásban látom a költségvetés nagyobb bevételi lehetőségét, ami a magasabb jövedelműek nagyobb adóztatását jelenthetné.

  Mikor fog változni, erre Én nem tudok, de nem is szeretnék itt és most választ adni. A gazdaságpolitikának része az adópolitika, ha ebben változás következik be, akkor lehet ezen, ha van, vagy lesz ilyen akarat változtatni.

  A szakembernek nem az a dolga, hogy ebben a világnézetét megvillantsa, hanem a háttérben tudásával, ismeretével, számításaival támassza alá, vagy cáfolja meg az elképzeléseket.

  A Magyar adóztatási elképelések nincsenek összhangban a Szlovákkal, de nem is kell. Mind kettőt egészen biztosan az vezérli, hogy a költségvetés stabilitását megteremtsék, az egyébként fennálló válság idején.

 

Változik a közétkeztetés is. Hogyan érinti Ön szerint ez a pénztárcánkat?

  Az áfa törvény ismer olyan szolgáltatókat, vagy szolgáltatásokat, amelyeket nem kíván a forgalmi típusú adózás tárgyává tenni.

  A szakmában úgy is hívjuk -bár ez egy régi kifejezés- hogy tárgyi mentes, vagy mentes az adó alól az ilyen szolgáltatás.

  A változás lényege januártól, hogy a közszolgáltató szolgáltatás nyújtása mentes az adó alól, az étkezés kivételével, ha annak fejében járó ellenértékét külön térítik meg, a gyermek és ifjúság védelmi közszolgáltató esetében.

  Ez alatt azt kell érteni, hogy a közszolgáltató gyermek és ifjúság védelmi szolgáltatása változatlanul mentes az adó alól, de nem tartozik ide az étkezés, ha a szolgáltató azt külön térítés ellenében végzi. Ez a szabályváltozás az árat annyiban változathatja, mint amennyi a közszolgálattó beszerzési ára és eladási ára közötti hozzáadott érték különbözetének áfa mértéke, változás célja nem az áremelés, hanem az egységes és pontos szabályozás volt.A már látott változások tükrében mit gondol, milyen gazdasági változások lehetnek a 2013-as gazdagágban?

  Nem szeretném sötétre festeni az eget. A változások azért következtek be, hogy a közteherviselés arányait változtassák, aminek a következménye, hogy újszerű megoldások is születtek az adózásban.
A végeredménye azonban mindennek az, hogy árat befolyásol, így a legvégén vagy a költségekben elszámolva, átterhelve vagy az adókban, de így is úgy is a fogyasztókat terheli.

  Ugyan mindent megpróbálunk elkövetni ennek elkerülésére, de nem lehet. Az árak változása inflációt eredményez, ami az egyéként is megnyirbált fogyasztói kosarat szűkíti. Ennek következtében a háztartások fogyasztása csökken. Ezen kellene változatni. Hogyan kérdezhetnék most? Szerintem mindenki erre keresi a választ az egész világon. Egy esetleges lehetőség a belső piac megteremtése és ebben való támogatása a kis és középvállalkozói rétegnek, amin keresztül a jövedelem kiáramlás és a fogyasztói kosár is növekedhetne, előnyére válva a határon belüli gazdaságnak. Esetleg megoldás lehetne a spekulációs tőke szabályozása a pénzügyekben.
 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget