Ma 2020. 2. 29, szombat, napja van.

Ezer roma nő képzése indul el országosan

2013.01.16 12:45. - Kovács Janka

A roma nők foglalkoztatottsági aránya Magyarországon aggasztóan alacsony, mindössze 10 százalék. Ezt mindenképpen növelni kell a romák társadalmi felzárkóztatása és integrációja érdekében. Az Országos Roma Önkormányzat által indított Nő az esély program keretén belül ezer roma nőnek van lehetősége, hogy a gyermekjóléti és szociális területen végzettséget szerezzen.

Hirdetés

 

Nő az esély néven képzési programot indított az Országos Roma Önkormányzat a roma nők foglalkoztatásának növelésére. Ennek keretében ezer roma nő kap lehetőséget arra, hogy gyermekjóléti és szociális végzettséget szerezzen.

Az országos program első toborzó és tájékoztató rendezvényét tartották ma Szolnokon. Az érintetteken kívül részt vett dr. Kállai Mária kormánymegbízott, valamint a megyei munkaügyi központok és a foglalkoztatók képviselői.

„A mai napon útjára indított program olyan területen ad szakképesítést a roma nőknek, ahol könnyen kivívhatják a társadalom elismerését" – mondta dr. Kállai Mária. A kormánymegbízott szerint a program lényege, hogy olyan tudást és munkahelyet kaphatnak a résztvevők, ami közelebb visz az elfogadáshoz.

A programba hátrányos helyzetű településen élő, szakképzetlen roma nőket vonnak be, akik a következő OKJ-s képzésekre jelentkezhetnek: ápolási asszisztens, kisgyermekgondozó, nevelő, szociális gondozó és ápoló, óvodai dajka, szociális asszisztens, gyermek- és ifjúsági felügyelő, valamint roma szociális segítő.

A résztvevők megtudhatták, hogy milyen feltételekkel lehet jelentkezni a képzésekre, valamint tájékoztatást kaptak arról, hogy a képzésre jelentkezők először kompetenciafelmérésen és egészségügyi szűréseken esnek át. A lehetőséget megkapó ezer roma nő megélhetési támogatást és utazási kedvezményt is kap a képzések idejére.

„A roma nők foglalkoztatásának növelése több szempontból is előremutató: magasabb státuszt biztosít számukra a családon és a közösségen belül, munkavégzésük modellértékű lesz gyermekeik számára, élettapasztalatuk pedig megalapozza, hogy eredményes segítői munkát tudjanak végezni” – mondta az Országos Roma Önkormányzat képviseletében Kerékgyártó Zsuzsanna szakmai vezető.

A Nő az esély országos program következő toborzó eseménye 2013. január 22-én Nyíregyházán, majd január 24-én Szarvason lesz.

A Nő az esély program a TÁMOP 5.3.1.B-1 azonosító számú projekt keretében valósul meg.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.26 (8. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget