Ma 2019. 1. 20, , Sebestyén napja van.

Mozambikban új gázlelőhelyeket, Líbiában olajmezőt tár fel az Eni

2013.01.18 08:51. - Kovács Janka

Az olasz székhelyű Eni Csoport - miután a Fenntartható Fejlődési Szolgáltatáshálózat felelősnek jelölte a fekete-afrikai országok energiaügyeiért - bejelentette, hogy Mozambikban gázlelőhelyeket fedezett fel, míg Líbiában újrakezdi szárazföldi kutatófúrásait.


 

Az Eni új, mozambiki gázlelőhelyek (Mamba South 2 és Coral 2) felfedezését jelentette be a Mamba Complex határain belül, így a régió nyílt tengeri telepének gázkészletét már kéttrillió köbméterre becsülik, amit az elvégzett lehatároló fúrások is alátámasztanak.
A 4300 méter mélységet is elérő Mamba South 2 naponta közel négymillió köbméter gázt képes termelni, míg a 4725 méter mély Coral 2 is hasonló mennyiségű, jó minőségű gáz kinyerésére alkalmas. Az Eni jelenleg további vizsgálatokat tervez, továbbá legalább még 2 lehatároló fúrással kívánja kiértékelni a Mamba Complex készleteiben rejlő lehetőségeket.
 
Az olasz cégcsoport és Mozambik együttműködésének távalti terveiről Paolo Scaroni, az Eni vezérigazgatója és Armando Guebuza elnök egyeztetett. A tárgyaláson az LNG (cseppfolyósított földgáz) export létesítmények fejlesztésével megvalósuló gázkészletek jövőbeni értékesítéséről, a helyi gázszolgáltatás és villamosenergia termelésről, az Eni helyi képzési és fenntarthatósági kezdeményezéseiről és az ország infrastruktúra fejlesztéseiről is szó esett.
 
A helyi földgázkészletek összehangolt fejlesztése érdekében az Eni előszerződést köt a mozambiki Anadarko társasággal, továbbá azt tervezik, hogy szárazföldi LNG cseppfolyósító üzemeket létesítenek közösen az észak-mozambiki Cabo Delgado tartomány területén.
 
A nyílt tengeri fúrások mellett az Eni újrakezdi szárazföldi kutatófúrásait is Líbiában, ahol a Sirte-medencében, Bengázitól 300 km-re délre fekvő kút 14 500 méter mélységében  fog új olajmezőt feltérképezni. A munkálatok az első lépését jelentik annak a projektnek, amelynek keretében az Eni líbiai tevékenységeinek helyreállítását célozta meg. Az olasz cégcsoport volt az első nemzetközi vállalat, amelyik a Mellitah Oil & Gas közreműködésével 2011 szeptemberében, a polgárháború kitörését követő hetedik hónapban újraindította líbiai termelését Abu Attifel mezőn.
 
Paolo Scaroni Ali Zidan líbiai miniszterelnökkel és Abdelbari Al-Arusiand olajminiszterrel is tárgyalásokat folytat többek között a következő 10 év új kutatási tevékenységeiről, valamint közös fejlesztésekről a helyi nemzeti olajtársasággal.
 
 
Eni Tigáz sajtóközlemény


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget