Ma 2018. 12. 13, csütörtök, Luca napja van.

Kritikus a kórházak adósságának mértéke

2013.01.28 09:00. - Kovács Janka

Soha nem volt olyan magas év elején a kórházak adósságállománya, mint az idén.


 

Becslések szerint 30 milliárdra rúg, és emiatt március végére akár kritikus helyzet is előállhat. Minimum félszáz egészségügyi intézménynek vannak kifizetetlen számlái - írja a hétfői Világgazdaság.
 
A Magyar Kórházszövetség becslései szerint tavaly év végén nagyjából 60 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak az egészségügyi intézmények. Az egészségügyi intézmények az adósság maximum felét tudták rendezni abból az összesen 27 milliárd forintból, amit 2012 végén az Egészségbiztosítási Alap "maradványából", az úgynevezett kasszasöprést követően átutaltak nekik.
 
A Magyar Kórházszövetség elnöke, Rácz Jenő szerint az adósságállomány növekedéséből adódó gondok már az első negyedév végén jelentkezni fognak, a kényszernyugdíjazás mellett ezért az adósságteher csökkentésének abszolút elsőbbséget kell élveznie az egészségpolitikában.
 
Az Orvostechnikai Szövetség tagvállalatainak a szervezet becslései szerint 10 milliárd forint körüli összeggel tartoznak az egészségügyi intézmények. Sokan 400-500 nappal ezelőtt lejárt számlákat sem egyenlítettek még ki - mondta a lapnak Rásky László, a szövetség főtitkára. A Hungaropharma vezérigazgatója, Feller Antal szerint mindössze 10-15 olyan egészségügyi intézmény van ma Magyarországon, amelyik pontosan, határidőre fizeti a számláit.
 
Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke, Molnár Attila szerint a kórházak adóssága év végére általában egyhavi finanszírozási összegnek felel meg, ennyi pénzre lenne szükség a helyzet tartós és megnyugtató rendezéséhez.
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.12.05. 48.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget