Ma 2019. 5. 24, péntek, Eszter napja van.

Öcsödön az Éhségmenet

2013.02.04 20:22. - Kovács Janka

Öcsödre érkezett az Éhségmenet, hogy a közmunkások és a velük sorsközösséget érzők felhívják a figyelmet és változásra sarkallják a kormányt, akik szerint, a nyomormélyítő politikájuk miatt egyre inkább a szegénységbe süllyesztik őket.

Hirdetés

 

Az Éhségmenet a napokban indult el az ország több városából, hogy később egymással karöltve Budapesten adják át kérésüket, hogy a közmunkások fizetése ne 49 ezer forint körül legyen és a több szabadságot kapjanak. A békéscsabai menet ma Öcsödre ért, ahol József Attila egykori iskoláját koszorúzták meg. József Attilát a munkások költőjének nevezték, hiszen ő is átélte és saját bőrén tapasztalta meg a szegénység problémáját. A békéscsabaiak Szentesről érkeztek Öcsödre 16 kilométer után, a következő állomás Kunszentmárton lesz, ezt Lakitelek követi és végül Kecskeméten csatlakoznak a szegediekhez és együtt folytatják útjukat Budapestre.

Több mint egy millióan élnek szegénységben ma Magyarországon és 400 ezer közmunkás dolgozik ma. Aki munkanélküli, az nagy valószínűséggel lesz közmunkás, mivel sok más választása nincs, ha kenyérhez akar jutni. Ehhez viszont igen kevés a havi 49 ezer forint. Az ott jelen lévők közül volt, aki 3000Ft-ot kapott decemberi fizetés gyanánt, melyből nemhogy a rezsit, de a családot, sőt önmagát nem tudná eltartani egy hónapon keresztül – mondta Barát Endre szociológus, a menet egyik szervezője. „A szakszervezetet már nyilvántartásba vette a bíróság is, kíváncsiak vagyunk, mit tudunk elérni február 11-én, mikor Budapestre érkezünk. Bármi lesz, harcolunk és megteszünk mindent, hogy elérjük a célunkat” – fogalmazott.

Füzesgyarmat önkormányzati képviselője és az MSZP nőtagozatának békésmegyei alelnöke, Suchné Szabó Edit is a menettel tart, és mint elmondta, az elmúlt időszakban, mikor járták a településeket, elborzadtak, milyen körülmények közt élnek az emberek. „A gyerekek éheznek és számos ember csonttá soványodott. A Fidesz politikájának következményei ezek a hatások és azt is látni kell, hogy ez a probléma igen súlyos és az egész társadalmat érinti. Nemcsak a közmunkásokról van szó, hanem nyugdíjasokat, rokkantakat és diákokat és még sorolhatnám azok a csoportokat, akiket ez a probléma érint. Ezt szó nélkül nem hagyhatjuk és ezért gondoltuk, hogy mi nők is a menet élére állunk (…) egyetértünk a Munkát, Kenyeret! egyesülettel és támogatjuk őket.” Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.05.15.
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget