Ma 2018. 10. 19, péntek, Nándor napja van.

Lemond a pápa - Mi lesz XVI. Benedekkel a távozása után

2013.02.15 09:23. - Kovács Janka

XVI. Benedek megtartja a pápává való beiktatásakor maga választotta nevet, azt azonban még nem tudni, hogy a volt pápát milyen egyházi titulus fogja megilletni, ahogy azt sem, hogy milyen papi ruhát visel majd.


 

A nemzetközi sajtó XVI. Benedek jövőjét firtató kérdései közül a Vatikánban se tudnak mindenre válaszolni, hiszen utoljára pápa több mint hatszáz évvel ezelőtt távozott tisztségéből.
    Az olasz és külföldi újságok is elismeréssel írtak Federico Lombardi, szentszéki szóvivő őszinteségéről, aki a Vatikánban hétfőtől naponta tartott sajtótájékoztatókon gyakran bevallja: nem tud válaszolni a feltett kérdésekre. 
    "Értsék meg, ez a helyzet számunkra is új" - ismétli Lombardi hangsúlyozva, hogy a kánonjogászok, az egyházi tradíció szakértői és a vatikáni protokoll az eseményekkel egyszerre haladva igyekszik válaszokat találni a rendkívüli pápai elhatározás teremtette kérdésekre. 
    Lombardi arra kérte a sajtót, hogy XVI. Benedekről írva a "lemondás" helyett inkább a "visszalépés" kifejezést használja. 
    Azt már tudni, hogy február 28. után XVI. Benedek megtartja a pápává való beiktatásakor maga választotta nevet. Elválaszthatatlan tőle, mindenki XVI. Benedekként ismeri" - mondta Lombardi. 
    Arra viszont még nem született válasz, hogy a volt pápát milyen egyházi titulus fogja megilletni. Azt sem tudni, hogy milyen papi ruhát visel majd és ennek milyen színe lesz: XVI. Benedeknek nem lehet többé fehér reverendája, hiszen ez az új pápáé lesz - írták az olasz lapok.
    Amikor két hét múlva XVI. Benedek elhagyja a Vatikánt és Castelgandolfóba költözik, személyi titkára Georg Gänswein, a Pápai Ház prefektusa kíséri el, aki továbbra is vele marad. A pápával marad az eddig háztartását vezető négy nővér is.     XVI. Benedek pápai gyűrűjét ketté törik és a vatikáni pápai lakosztályt lepecsételik az utód megválasztásáig. A volt pápa biztonságát továbbra is a vatikáni csendőrség felügyeli. XVI. Benedek nyugdíjat nem kap, de a "Vatikán gondoskodik róla" - mondta Lombardi, hozzátéve, hogy XVI. Benedeknek pápaként is minimális volt a személyes kiadása.
    Castelgandolfóból XVI. Benedek később a pápai állam falai közé készül visszavonulni egy vatikáni kolostorba. Az épület a bio-zöldségekkel beültetett veteményeskert mellett áll, melyet XVI. Benedek pápasága közel nyolc éve alatt alakított ki a vatikáni kertekben. XVI. Benedek a római papokkal tartott audiencián azt hangoztatta, hogy a világtól elzárkózva akar élni, de a szóvivő szerint semmi nem akadályozza meg, hogy lemondása után néha elhagyja a Vatikánt.
 
 
 
MTI






Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.10.17. 41.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail



 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget