Ma 2019. 3. 18, hétfő, Sándor napja van.

Jól teleltek a vetések Jász-Nagykun-Szolnok megyében

2013.02.20 08:35. - Kovács Janka

Az elmúlt hónapokban lehullott csapadéknak köszönhetően megfelelően kikeltek és megerősödtek az őszi vetések, amelyeket így a tél sem károsított Jász-Nagykun-Szolnok megyében - közölte a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója az MTI-vel.

Hirdetés

 

    Kiss Róbert emlékeztetett: a megye területén 2012-ben a sokéves átlag alatt maradt a lehullott csapadék mennyisége. Emiatt az elmúlt év őszéig átlagosan mintegy 120-130 milliméternyi víz hiányzott a talajból. A csapadékos késő ősz, illetve tél azonban szinte teljesen pótolta a deficitet, sőt a rosszabb vízgazdálkodási adottságú földeken kisebb belvízfoltok is kialakultak - tette hozzá.  
     Jelezte: az igazgatóság illetékességi területén november végére elkészült az őszi vetés. Őszi árpából 21 940 hektáron, őszi búzából 133 248 hektáron került mag a földekbe. Őszi káposztarepcéből a hosszan tartó csapadékhiány miatt 2012 őszén a korábbinál jóval kisebb mennyiséget vetettek a termelők: a 2013-ra tervezett valamivel több, mint 15 ezer hektár helyett végül csak 13 ezer hektárnyit. Tritikáléból 6095 hektár, rozsból 770 hektár a vetésterületek nagysága. 
    Rámutatott: decemberben a szántókon számottevő teendője már nem maradt a gazdáknak, köszönhetően az előző időszak kedvező időjárásának. Az őszi gabonafélék és az őszi káposztarepce a lehullott csapadéknak köszönhetően szépen kikelt. A sarjadó kultúrák állománysűrűsége jó volt, megfelelő fejlettséggel várták a telet. A december eleji minősítések szerint az őszi vetések állapota 65-70 százalékban volt jónak, 10-25 százalékban közepesnek, míg csupán 5-15 százalékban gyengének mondható. Ezen a helyzeten az eltelt hónapok időjárása sem rontott, így továbbra is biztató képet mutatnak az őszi vetésű növényállományok.
    Kiss Róbert elmondta: az enyhe tél lehetővé tette, hogy a megye nagyobb ültetvényeiben már decemberben elkezdjék a gyümölcsfák, illetve szőlőtőkék metszését. A Tiszazugban és a Jászságban található szőlőültetvényekben eddig már e munka egyharmadával végeztek a termelők.
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.27. 8.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget