Ma 2019. 2. 19, kedd, Zsuzsanna napja van.

A Sárga liliom bemutatója a szolnoki Szigligeti Színházban

2013.02.21 10:10. - Kovács Janka

Bíró Lajos a 20. századi dzsentri Magyarországon játszódó, Sárga liliom című színművét mutatja be pénteken a szolnoki Szigligeti Színház Balázs Péter, a teátrum igazgatója rendezésében.

Hirdetés

 

    A darab most bérleten kívüli előadásként kerül színpadra, a következő évad pedig ősszel ezzel a produkcióval kezdődik.
    Bíró Lajos 1909-ben írt remekművét az Üvegcipő, a Liliom és a Feketeszárú cseresznye című darabok bemutatója után változatlanul azzal a törekvéssel visszük színre, hogy a teátrum kínálta művészi eszközökkel felvillantsuk a 19. század végi és a 20. század eleji Magyarország társadalmi jellemzőit - mondta Balázs Péter csütörtökön az MTI-nek. 
    Ez a színmű, miközben erős társadalmi kritikát fogalmaz meg és az akkori polgári, dzsentri erkölcsöket ostorozza, egy szerethető történetet mesél el - vélekedett a több mint száz éve futó darabról a mostani premier előtt a rendező. Sikere többek között annak köszönhető, hogy a szerző a mű megalkotásakor kiváló szerepeket írt, nagy hangsúlyt fektetett a karakterek fejlődésére, a dráma emberi oldalára - tette hozzá. 
    Balázs Péter szerint a szolnoki színházban ezáltal ismét egy érdekes kortörténeti leletet láthat a néző, amelyben olyan ma is fájó kérdések jelennek meg, mint a történelmi Magyarország felbomlásának okai és a környező országokban tapasztalható erős magyarellenesség.
    A Sárga liliom főszereplője Dósa Mátyás, a további szerepeket Molnár László, Molnár Nikolett, Barabás Botond, Karczag Ferenc, Kiss József, Kertész Marcella, Harna Péter, Mészáros István és Horváth Gábor alakítja. A díszleteket Székely László, a jelmezeket Jánoskúti Márta tervezte.
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget