Ma 2018. 9. 24, hétfő, Gellért napja van.

Hadijátékon elevenítik fel az 1849. márciusi szolnoki csatát

2013.03.04 08:37. - Kovács Janka

Látványos hadijátékon mutatják be az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat nyitánya, a szolnoki csata főbb mozzanatait március 9-én a Tisza-parti városban.


 

    A rendezvényt, amely az ország egyik legnagyobb létszámú hadijátékává nőtte ki magát, a Jászkun Magyar Királyi Honvédkultúra Alapítvány és az Aba-Novák Kulturális Központ szervezi.
    Szolnok folyamatosan ápolja az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyi történéseinek emlékét. A hadijáték sikere a kezdetek óta, tizenhat éve töretlen, minden alkalommal élénk érdeklődés kíséri - mondta Szalay Ferenc fideszes polgármester a rendezvényt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón.
    Udovecz György főszervező kitért arra, hogy Szolnok központjában, a Kossuth téren március 9-én 15 órától "vívják újra" korhű felszerelésben és eszközökkel az ütközetet. A magyar honvédsereg 1849. március 5-én sikerrel kiszorította az osztrák haderőt a városból; 164 évvel később több mint 170-en harcolnak lovas katonaként, gyalogosként, valamint tüzérként. A harcolókat a magyarok mellett cseh, lengyel és osztrák katonai hagyományőrző szervezetek tagjai alakítják. A mintegy 70 perces ütközet látványosságát puskák, ágyúk és pisztolyok tüze, lovasroham, valamint karddal vívott összecsapások garantálják. A látottakról Kedves Gyula hadtörténész ad szakszerű tájékoztatást.
    1849 tavaszán a Damjanich és Vécsey tábornok által vezetett honvédseregek a Szolnokot megszállva tartó császári Karger-dandár ellen indítottak erőteljes támadást. A két oldalról csatába induló magyarok ágyúrohama a szolnoki indóháznál söpörte el az ellenállást. Az ütközet végén a honvédek a Zagyva folyóba szorították az ellenséget, és számos hadifoglyot ejtettek.
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.09.19. 37.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget