Ma 2018. 4. 21, szombat, Konrád napja van.

A világ több nagyvárosában lesz tüntetés a székely szabadság napján

2013.03.08 08:56. - Kovács Janka

Európa és Amerika megannyi nagyvárosában tartanak demonstrációkat a román külképviseletek előtt vasárnap, a székely szabadság napjának elnevezett marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel párhuzamosan - közölte csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva Izsák Balázs, a megmozdulást szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.


 

    Magyarországon Budapesten, Szolnokon, Keszthelyen és Sárospatakon, Európában Londonban, Bécsben, Helsinkiben, Hágában, Münchenben, Stockholmban és Zürichben, Amerikában pedig New Yorkban és Los Angelesben, valamint Torontóban és Ottawában szerveznek szolidaritási tüntetéseket helyi csoportok, elsősorban a román külképviseletek előtt a székely szabadság napján.
    Izsák Balázs elmondta, a vasárnap délutánra meghirdetett marosvásárhelyi demonstrációt a polgármesteri hivatal szerdán engedélyezte. A rendezvényre - a szervezők becslése szerint - legalább tízezer tüntető érkezik Székelyföld teljes területéről. A távolról érkezők autóbuszai rendőri felvezetéssel jutnak a város szélétől a helyszínre.
    A helyi idő szerint 17 órakor (közép-európai szerint 16 órakor) kezdődő rendezvényen az SZNT képviselői mellett a társszervező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) több szónoka, valamint a Katalán Demokratikus Konvergenciapárt képviselője is beszédet mond. Izsák Balázs hozzátette, a lehetőséget a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) is felajánlották, amely mindeddig nem kívánt élni vele. 
    A szónoklatok elhangzása után a Székely Vértanúk Emlékműve mellől a prefektusi hivatal elé vonul a tömeg, ahol petíciót adnak majd át a tüntetők nevében a kormány képviselőjének. Ezt követően az SZNT a Kultúrpalotában tart ünnepi rendezvényt, amelyen átadják a Gábor Áron díjakat. Az SZNT elismerését idén Pál Antal Sándor történész-levéltáros és a HSC Csíkszereda jégkorongcsapat kapja. 
    A polgármesteri hivatali engedély kibocsátása előtt Valentin Bretfelean a marosvásárhelyi helyi rendőrség igazgatója közölte, egy ügyészt is kiküldenek a rendezvényre, hogy a helyszínen intézkedhessen bármilyen rendbontás esetén. Izsák Balázs az MTI-nek kijelentette: "örömmel látjuk a román hatóságok valamennyi képviselőjét".
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.04.18. 15.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 1. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget