Ma 2020. 6. 2, kedd, Anita, Kármen napja van.

Május után - Olivier Assayas rendező új filmjéről beszélt

2013.03.08 08:50. - Kovács Janka

Az 1970-es években szinte minden francia középiskolás politizált, ennek a generációnak állít emléket Olivier Assayas magyar származású (nagyapja Pólya Tibor szolnoki festő) francia filmrendező Május után című mozija, amelyet a Frankofón Filmnapokon láthatott először a magyar közönség. A rendező a díszbemutató alkalmából Budapestre látogatott.

Hirdetés

 

    A Május után - amelyet április 4-től országszerte vetítenek a mozik - az 1970-es években játszódik, főszereplői éppen érettségiző középiskolások, akiknek figyelmét nem a tanulás és a felvételi, hanem a politika, a rendőri brutalitás elleni tiltakozás és a baloldali mozgalmak propagandája köti le.
    Olivier Assayas az MTI-nek elmondta, hogy a Május után ugyan nem tekinthető önéletrajzi filmnek, de a cselekmény apróbb részleteinek, történeteinek van valóságalapjuk. "A film arról szól, hogy mit jelent egy generáció tagjának lenni" - fogalmazott Olivier Assayas. 
    A rendező, aki a film forgatókönyvéért a tavalyi velencei filmfesztiválon elnyerte a legjobb forgatókönyv díját, felidézte: az 1970-es években a francia középiskolákban szinte mindenki politizált, főként a baloldali, anarchista ideológiák voltak népszerűek. Ugyanakkor - miként a film főszereplője, a festőnek-filmesnek készülő Gilles - nem tudott azonosulni a kommunisták dogmatizmusával, számára a totalitarianizmusnak minden formája elfogadhatatlan volt. 
    Olivier Assayas beszélt magyar származásáról is. "Édesanyám 1946-ban hagyta el Magyarországot, közvetlenül a háború után, a kommunista hatalomátvétel előtt" - mesélte, hozzátéve, hogy őt, mivel Franciaországban nevelkedett, már nem köti semmi ide. Magyarországot csak az édesanyja elbeszéléséből ismeri, így afféle fantáziavilágként él benne. 
    Filmjének főszereplője festőművészi karriert építget - Olivier Assayas szerint képzőművészeti érdeklődését részben magyar nagyapjának köszönheti, Pólya Tibornak, aki festőművész-karikaturista volt Szolnokon. Felidézte: ő maga is festőnek készült eleinte, és mint Gilles-nek, neki is távoli, idegen világ volt a film. Szerinte a film végül happy enddel zárul, hiszen Gilles megtalálja az utat a filmhez, megtalálja a saját művészi önkifejezési formáját is.
    A filmet egyébként legközelebbi barátjának, a tavaly elhunyt Laurent Perrin francia filmesnek ajánlotta, akivel sokat dolgoztak együtt. Először épp egy olyan amerikai produkcióban vettek részt, amelyet Magyarországon és Angliában forgattak a hetvenes évek végén.
    Olivier Assayas arról is beszélt, hogy életének egyik legkomplikáltabb forgatása volt a Május után a sok tömegjelenet miatt. "A legnehezebb az 1970-es évek hangulatának megragadása volt" - mesélte. Hozzátette, még az idén nyáron leforgatja következő filmjét, amelynek főszereplője Juliette Binoche lesz. A film címe Sils Maria, amely egy svájci kisváros neve.
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget