Ma 2019. 3. 18, hétfő, Sándor napja van.

Közeleg a pollenszezon

2013.03.14 10:05. - Kovács Janka

Szolnok térségében a az erősen allergén mogyoró és éger, illetve a közepesen allergén juhar közepes szinten volt, vagyis csak az érzékeny allergiásoknak okozott tüneteket. A közepesen allergén citrusfélék és az igen erősen allergén kültéri gomba megyénkben alacsony szinten volt megtalálható, tehát tüneteket még nem okozott.  


A 09. héten felerősödött a pollenterhelés. A 10. hét elején kicsit alacsonyabb volt, ami azonban csütörtökön jelentősen felerősödött. A 9. héten még a mogyoró, ezen a héten viszont az eddig beérkezett adatok alapján az éger pollenszórása adta a legerősebb terhelést – hétvégére pedig már a ciprus- és tiszafafélék virágpora volt jelen legnagyobb mennyiségben, a levegőben.

Visszaesett a mogyoró pollenszórása – pollenkoncentrációja a legtöbb helyen azért elérte a tüneteket okozó szintet, de már csak Zalaegerszegen volt magas. Az éger és a ciprus- és tiszafafélék virágporszórása felerősödött – a magas, sőt az égeré Zalaegerszegen a nagyon magas szintet is elérte. Tüneteket okozó koncentrációt mértek még Pécsett a nyár virágporából is. A kültéri allergén gombák koncentrációja továbbra is alacsony.

Szolnok térségében a 9. héten az erősen allergén mogyoró és éger, illetve a közepesen allergén juhar közepes szinten volt, vagyis csak az érzékeny allergiásoknak okozott tüneteket. A közepesen allergén citrusfélék és az igen erősen allergén kültéri gomba megyénkben alacsony szinten volt megtalálható, tehát tüneteket még nem okozott. 

Jelentős lépés az új generációs betegtájékoztatásban, hogy idén az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) – egy nemzetközi együttműködés részekéntaz allergiások számára úgynevezett Pollen Napló elnevezésű szolgáltatást indított útjára. A program nálunk magyar nyelven kipróbálás/fejlesztés alatt van, a szolgáltatott információ személyre szabott.

A www.pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon egy gyors regisztrációt követően az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről. Ennek segítségével követhetik, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amit adott időszakban a tartózkodási hely közelében mértek. A tartózkodási helyet az allergiás adja meg és az adatbázis egész Európára érvényes. Ha valaki nem tudja, hogy mire allergiás, akkor a napló segítségével akár ezt is kiderítheti.

Ugyanakkor fontos azt is kiemelni, hogy Pollen Napló tartalma nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást, kezelést. Az OKI szakemberei a felhasználók figyelmét nyomatékosan felhívják arra, hogy tüneteikkel forduljanak kezelőorvosukhoz.  Ne kezdjék el saját magukat kezelni, ill. ne módosítsák az orvos által előírt kezelést. A névtelenül rögzített információkat az OKI munkatársai is hasznosítani tudják. Így például a naplózás segítheti a tüneteket okozó pollen koncentrációk pontosabb megállapítását. Azt remélik, hogyha minél többen csatlakoznak a honlaphoz, annál pontosabb ismereteik lesznek a tünetek és a pollen koncentráció összefüggéséről.

 

 

   Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv

 

Tüsszentés lasított felvételben:                                                           Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.27. 8.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget