Ma 2020. 2. 20, csütörtök, Álmos napja van.

A Tisza felső szakaszán tovább apad

2013.03.18 14:48. - Kovács Janka

A Tisza és mellékfolyói többnyire apadnak, ám az alsó szakaszokon elhúzódó tetőzésre kell számítani, a belvíz szintje továbbra is magas, és az elöntött területek nagysága a héten várhatóan nő - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.

Hirdetés

 

   A közlemény szerint a Tiszán folytatódik az árhullám levonulása: a folyó felső szakasza Tiszabecs és Dombrád között apad, míg Dombrádtól lefelé még árad. A felső szakaszon a hét második felében újabb árhullámok alakulhatnak ki, ezek a mostani számítások szerint az elsőfokú készültségi szintet megközelítve vonulnak majd le. Ám az alsó szakaszokon elhúzódó tetőzésre lehet számítani - figyelmeztettek.
    A Tisza mellékfolyói közül a Túr, a Kraszna és a Fekete-Körös apad, a Bodrog tetőzés közeli állapotban van. A Sajót illetően az Országos Vízjelző Szolgálat reggeli számításai szerint Sajópüspökinél estétől várható  vízszintemelkedés, de a kialakuló árhullám szintje mintegy fél méterrel elmarad a korábbiaktól, és várhatóan a másodfokú szint alatt tetőzik majd. A Fehér-Körös és a Kettős-Körös egyaránt áradt az elmúlt huszonnégy órában - tették hozzá.
    Mint írták, jelenleg csaknem 843 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, ebből mintegy 36 kilométer hosszan a súlyosabb másodfokú (a Fekete-Körösön). Elsőfokú árvízvédelmi készültség a Túr, a Kraszna, a Lónyay-főcsatorna, a Bodrog, a Takta, a Fehér-, a Kettős-Körös és a Tisza egyes szakaszain, valamint azokon a töltésszakaszokon van, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak - ismertették.
    A belvízvédelmi helyzettel kapcsolatban közölték: a csapadékos időjárás hatására az elmúlt hat napban további védelmi szakaszokon kellett készültséget elrendelni. A felső talajrétegek változatlanul telítettek, a belvízlevezető csatornákban magas a vízszint - fűzték hozzá.
    Jelenleg az országban kilenc vízügyi igazgatóság területén, 15 szakaszon elsőfokú és 11 szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.
    Kiemelték: az előrejelzések szerint az ezen a héten hulló 25-30 milliméter közötti csapadék, valamint a hóolvadás miatt nő az elöntött területek nagysága.
    Mint megjegyezték, a hétvégén az időjárás miatt a belvízvédelmi szivattyútelepek megközelítése, valamint az áramkimaradások miatt a megfelelő védekezés biztosítása jelentős erőfeszítéseket igényelt a vízügyi igazgatóságoktól.
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.19 (7. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget