Ma 2020. 7. 11, szombat, Nóra, Lili napja van.

Emberi embriószövetek az élelmiszeriparban - Itt megnézheti mit is eszik meg

2013.03.19 09:25. - Booster

Például az ízesített joghurt: „Az eper ízt valójában egy ausztrál fafajta fűrészporából nyerik főzéssel alkohol és pár titkos összetevő hozzáadásával" – derül ki többek közt Hans-Ulrich Grimm könyvéből. Ha picit változatnak a recepten, a keverékből akár málna-, kakaó-, csokoládé-, vagy vaníliaaroma is válhat.


A citromsavról se legyenek hiú ábrándjaink. Valószínűleg sokak eszébe jutott már, hogy a gyári munkások sem facsarnak éjt nappallá téve citromot, hogy aztán belekerüljenek az üdítőkbe, kekszekbe, jégkrémekbe. A mai citromaromát egy penészgomba fajta váladékából nyerik laboratóriumi körülmények között.

Vagy: az ízgyártók ricinusolajból őszibarack-aromát hoznak létre, s egy földben élő gombából pedig kókuszaromát. Adja magát a kérdés, mégis mi kerül az élelmiszerek csomagolásán a címkékre? A válasz „természetes aroma hozzáadásával készült", hisz a fa, a gomba, a ricinus elvileg mind természetes eredetű.

Az adalékok születése
A kiegészítő anyagok feltalálása a századforduló előtti időkre tehető. Julius Maggi 1886-ban készítette el első „zacskóslevesét", melyet a saját maga tervezte kis üvegcsékben árult. Nem sokkal később Karl Knorr is előállt levesporával, Rudolp Oetker sütőport „sütött ki", Wilhelm Harrmann nevéhez pedig a vanillin kötődik. Elsősorban azért volt szükség ezekre a modern élelmiszerekre, mert a gyárakban munkások tömege dolgozott éhbérért, akik jól akartak lakni olcsón.

„A tudomány fejlődésével mind jobban előretörtek az olyan adalékanyagok, amelyeket a laborvizsgálatok veszélyesnek találtak. Egy angol kutatás szerint az azo-színezékek és a Nátrium-benzoát együttes jelenléte a gyerekek hiperaktivitását eredményezheti, éppen ezért a dánok ki is vonták a forgalomból a főként üdítőitalokban található anyagokat. Nem véletlen az sem, hogy az Európai Unió éppen most tűzte napirendre az adalékanyagok listájának felülvizsgálatát.

Túl sok ugyanis az engedélyezett anyag (körülbelül 1500), amelyek egyenként esetleg nem veszélyesek, de együttes hatásukat komoly elemzések hívatottak eldönteni" – nyilatkozta dr. Dömölki Lívia. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület munkatársa.

Ne feledjük, hogyha egészséges élelmiszereket választunk a boltokban, akkor három kifejezést kell keresnünk (reform-, natúr és a bioélelmiszerek), igaz, ezt követően garantáltan mélyen a pénztárcánkba fogunk nyúlni.

Nos akkor nézzük a többit:

Laktóz

Tejcukor. Nem olyan édes, mint a kristálycukor, könnyen karamellizálódik és szebben pirul tőle a tészta.

Búzaglutin vagy búzasikér

Búzalisztből vizes mosással kinyert fehérje (ettől ragacsos a nokedlitészta), melyet hozzáadva egy másik, búzalisztből készült tésztához, az rugalmasabb lesz, jobban kel és a fehérjetartalma is magasabb lesz.

Enzimek

Olyan, élő szervezetekből származó, vízzel kivont anyagok, amelyek a tészta szerkezetét a természetes lisztkomponensek nyers tésztában történő átalakításával javítják és amelyek a sütés során denaturálódnak és fehérjetartalmukkal hozzájárulnak a termék beltartalmának javításához.
 

Umami, az ötödik íz
Az umami az ötödik alapíz az édes, savanyú, sós és keserű mellett, azonban nincsen saját íze. Természetesen fordul elő az umami a paradicsomban, a parmezán sajtban és a japán konyhában használt kombu nevű barnamoszatban. Az ázsiai konyha úgy használja az umamira hajazó ízfokozó adalékanyagot, mint mi Európában a sót és a borsot. Pedig a legújabb kutatások szerint a Na-glutamát allergiát, sőt, idegi elváltozásokat is okozhat.

E 471 - zsírsavak mono- és digliceridjei

A péksüteményekben levő keményítő a mono- és digliceridekkel kölcsönhatásba lép, ennek köszönhetően vízkötőképessége növekszik, és a péksütemények öregedési folyamata lassul. Dzsem vagy zselé előállítása során habmentesítő hatásuk miatt használják.

Állati zsírokból is előállíthatók, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat használnak erre a célra. A zsírsavak mono- és digliceridjei veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.

E 330 - citromsav

Az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként a citromsav minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet működése során naponta jelentős mennyiséget alakít át belőle. Az élelmiszeriparban ez a legelterjedtebb savanyítószer, emellett azonban számos egyéb területen is alkalmazzák: antioxidánsként megőrzi számos élelmiszer színanyag-, aroma- és vitamintartalmát. A citromsav segíti a hústermékek átpirosodását is, és javítja a tészták és a lisztek sütési tulajdonságát. A citromsavat a szervezet teljes mértékben hasznosítja, azonban az ipari előállítás miatt a penészgomba-allergiában szenvedő embereknél allergiás reakciókat válthat ki. Ezen kívül - mivel erős savról van szó - a magas citromsav-tartalmú és egyidejűleg sok cukrot is tartalmazó üdítők nagy mennyiségű fogyasztása fogszuvasodást okozhat.

E 401 - nátrium-alginát

A nátrium-alginát az alginsav nátriumsója, egyes barna algák sejtfalának alkotóeleme. Kálciumionokkal főzés-, fagyasztás- és sütésálló gélt képez. A nátrium-alginát ezért különösen jól alkalmazható bevonóanyagként; leheletvékony filmet alkotva védi az élelmiszert a kiszáradástól, és stabilitást biztosít fagyasztáskor és felengedtetéskor.

Az alginátok veszélytelennek számítanak. A szervezet nem veszi fel. Nagyobb mennyiségben gátolja a vas, a kálcium és más nyomelemek felvételét a táplálékokból.

E 516 kálcium-szulfát

A kénsav kálciumsója, általánosan gipsz néven ismert. A kálcium- és szulfátionok vegyületei az élelmiszerek természetes alkotóelemei, és az emberi szervezet számára is nélkülözhetetlenek. A kálcium-szulfátot többek között lisztkeverékekben és más adalékanyagok hordozóanyagaként alkalmazzák. Ezen kívül a konyhasót is lehet vele helyettesíteni. A kálcium-szulfátok veszélytelennek számítanak.

E 450 difosztfátok 

A difoszfátok a foszforsav származékai. A difoszfátok különlegesen erős komplexképző hatásukkal tűnnek ki, amiért főként a húsiparban illetve az ömlesztettsajt-gyártásban használják ezeket. Ezenkívül megakadályozzák a nehezen oldható kálciumtartalmú molekulák kiválását. Difoszfátokat alkalmaznak tisztítószerekben és papírgyártásban is. Élelmiszerekben meghatározott maximális adagolás mellett engedélyezettek.

E 160a - karotin

A karotin és származékai, a karotinoidok a természetben igen elterjedtek. Ezek adják a zöldségek és gyümölcsök színét, a sárgától a narancs-pirosig. Megtalálhatók a tejben és a májban is. Az emberi szervezet számára is nélkülözhetetlenek, védik a sejteket az oxigén káros hatásaitól, és fontos szerepük van a látásban is. Némely katrotinoidból a szervezet A-vitamint tud felépíteni, ezért a legfontosabb A-provitamin a béta-karotin.

Az élelmiszeradalékok között a természetes és a szintetikus karotinoidok alkotják a legnagyobb csoportot. Az élelmiszereket sárgára-pirosra festik, zsírban oldódnak, és érzékenyek a fényre és az oxigénre. Magas karotinbevitel esetén bizonyos körülmények közt a bőrben, a májban és a testzsiradékban felhalmozódhat, ez azonban nem vezet az A-vitamin szint emelkedéséhez.

E 412 Guármagliszt

A guárnövény magjának endospermiumnak nevezett része főképp hosszú szénláncú szénhidrátokat tartalmaz, amelyek nagyon nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni. Más anyagokkal együtt a guármagliszt alkalmas gélek kialakítására is. Fagylaltgyártás során a guármagliszt csökkenti a jégkistályok képződését, és javítja az olvadékonyságot. A gyanú szerint a guármagliszt elősegítheti az allergia kialakulását, és maga is képes allergiás reakciót kiváltani. Nagy mennyiségben fogyasztva gyomorgörcsöt és felfúvódást okozhat.

E 472e - Zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősavészterei

"Olaj a vízben" emulzió képzésére alkalmas. Mivel ez az észtervegyület fehérjékkel, elsősorban a búzafehérjével erős kölcsönhatásba lép, elsősorban a péksütemények előállításában játszik fontos szerepet. Metéltekben és más tésztafélékben segítségével jobb állomány érhető el. Az élelmiszerekben a mono- és digliceridek diacetil-borkősavészterei gyorsan lebomlanak, és veszélytelennek számítanak.

E 300 - Aszkorbinsav

Az aszkorbinsav a C-vitamin kémiai elnevezése, amelyet sok gyümölcs és zöldség, valamint a tej is bőségesen tartalmaz. Gátolja a levegő oxigénjének hatására létrejövő szabad gyökök képződését, ezért az aszkorbinsav a természetes antioxidánsok közé tartozik.

Az aszkorbinsav gátolja az oxigén minőségrontó hatását, így például a felszeletelt gyümölcs és zöldség barnulását is. Az aszkorbinsav veszélytelennek számít. Vízoldható, így a vizelettel kiválasztódik. Hosszútávú erős túladagolás az állatkísérletekben vesekőképződést okozott. Ezért az oxálsav a felelős, amely az aszkorbinsav bomlásakor képződik a szervezetben.

E 415 - Xantán

A baktériumok által termelt xantán hosszú, elágazó láncú szénhidrátból áll, amely egyszerű cukrok sajátos összekapcsolódásából épül fel. A folyadékokból hatalmas duzzadó- és folyadékkötő képességének köszönhetően zselészerű masszát képes létrehozni. Mechanikai erő, például keverés illetve rázás hatására ezek az anyagok átmenetileg elveszítik viszkozitásukat. A xantánnal sűrített folyadék melegítés hatására is megőrzi állományát. A xantán megnöveli a tészták vízkötő képességét, így késlelteti a kenyerek öregedését is. A xantán veszélytelennek számít. Mint vízoldató ballasztanyagot a szervezet nem tudja hasznosítani. 

E 100 - Kurkumin

A kurkumin sárga-narancs színű színezék, amit a természetben a fűszernövényként ismert kurkuma termel. Veszélytelennek számít, különösen érzékeny embereknél enyhe allergiás reakciót válthat ki.

E 120 - Valódi kármin

A valódi kármin az élelmiszeradalékok közül az egyetlen állati eredetű színezék: szárított, megtermékenyített, nőstény pajzstetvekből nyerik, amelyek egy meghatározott kaktuszfajtán élnek Peruban és Mexikóban. A savtartalomtól függően az élelmiszereket a halványtól az élénk pirosig festi meg. A kármin nagyon ellenálló a fénnyel, a hővel és a gyümölcssavakkal szemben.

A gyanúk szerint a valódi kármin az arra érzékeny embereknél allergiaszerű reakciót válthat ki. Különösen a szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet.

 

Emberi embriószövetek a kozmetikában és az élelmiszeriparban

Az emberi embriószövetek kozmetikai és élelmiszeripari felhasználására utaló jelenségek vizsgálatába kezdett Szabó Marcel zöldombudsman. A vizsgálatok elsősorban a jelenlegi magyar szabályozásra irányulnak. Később pedig megkísérli azt is feltárni, hogy vannak-e Magyarországon olyan élelmiszerek vagy kozmetikumok, amelyek előállításához emberi embriószöveteket is felhasználtak.

A tudomány mai állása lehetővé teszi többek között az embriószövetek különféle sejtjeiből készült tenyészetek előállítását. Számos olyan cég működik Európán kívül, amely az ilyen embrionális szövettenyészetek kereskedelmi hasznosítására szakosodott. Multinacionális nagyvállalatok, világmárkák léptek velük szerződéses kapcsolatba, így alappal feltételezhető, hogy üdítők, leves- és tejporok, édességek gyártási folyamatában használják az embriószöveteket.

Egyes kozmetikai cégeknél az embrióból kitenyésztett szövet közvetlenül része a készterméknek, ilyenek például egyes ránctalanító krémek. Ez az unióban 2013-tól kifejezetten tilos, ám az uniós fogyasztóvédelmi szabályok hiába írják elő a termékek összetevőinek világos feltüntetését, ha azokat egyes Európán kívüli országokban titkosíthatja a gyártó, ha nem károsak a fogyasztóra.

"Az embriószövet ilyen jellegű felhasználása nyilvánvalóan nem rongálja a fogyasztó testi egészséget, de azt hiszem, sokak szerint a lelket annál inkább. Az pedig egyértelműen elfogadhatatlan, ha a fogyasztó esetenként nem is tudhatja, hogy amit megvásárol és elfogyaszt, az miből és hogyan készült. Ez már a lelkiismereti szabadságot sértheti, ami európai dokumentumokban és a magyar alaptörvényben is rögzített alapvető emberi jog" - fejtette ki Szabó Marcel. atv.hu / Sebestyén István


www.szolnokinaplo.hu - kisalfold.hu - ATV.hu

 

 

 

 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget