Ma 2019. 5. 24, péntek, Eszter napja van.

Továbbra is folyik a védekezés az ország jelentős részén

2013.04.01 20:06. - Kovács Janka

Az ország jelentős részén továbbra is folyik az ár- és belvíz elleni védekezés, van ahol már megkezdődött az apadás, máshol éppen tetőznek a vízfolyások, de a Tisza mellékfolyóin például még emelkedik a vízszint - derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az Országos Vízügyi Igazgatóság hétfő kora délutáni tájékoztatásából.

Hirdetés

 

    A Dunán az alacsonyabb hőmérsékletek és a kevesebb csapadék miatt számottevő vízszintemelkedések nem alakultak ki. A Rába árhulláma Szentgotthárdnál vasárnap kora délután tetőzött 304 centiméterrel. A Pinka vízrendszer jelentős hozzáfolyása miatt Körmendnél hétfő reggelre a harmadfokú szint feletti 462 centiméteres vízállást észleltek, ami vélhetően a tetőzés közeli érték. A felvidéki mellékfolyók szintén áradnak, az Ipolyon Nógrádszakálnál elsőfok feletti a folyó vízszintje. A Zalán Zalaegerszegnél hétfőn hajnalban tetőzött 357 centiméterrel, Zalaapátinál még készültségi szint alatti értékek érvényesek. A Kaposon igen jelentős és nagy tömegű árhullám vonul le, a Kurdnál észlelt hétfő reggeli, vélhetően tetőzés közeli 428 centiméter csak kevéssel marad el az eddigi legnagyobb vízállás 459 centiméterétől.
    A Mura árhulláma hétfő reggelre Letenyénél elsőfok feletti vízállásokat okozott. A Tisza kárpátaljai szakaszain nem alakultak ki jelentős vízszintemelkedések. A Tisza vízrendszerén a legnagyobb vízszintemelkedések a Sajón és a Körösök vízrendszerén alakultak ki. A Túron elsőfok feletti, a Krasznán másodfok körüli vízszintek alakultak ki. A Szamoson, a Bodrogon és Hernádon jelenleg készültségi szint alattiak a vízállások.
    A Sajón viszont jelentős vízszintemelkedések voltak. Sajópüspökinél hétfő éjjel 2 órától harmadfok felettiek a vízszintek, a reggeli 312 centiméter feltehetően a tetőzés közeli érték. A Körösök vízrendszerén a leghevesebb vízszintemelkedés a Fekete-Körösön volt tapasztalható. Antnál vasárnap estétől harmadfok feletti vízállásokat észlelnek. A Berettyón Pocsajnál a másodfok, a Fehér-Körösön Gyulánál pedig elsőfok felettiek a vízszintek. Lejjebb, a Kettős-Körösön Békésnék a másodfokhoz közelit a folyó. A Maroson egyelőre nem észlelhető számottevő vízszintemelkedés.
    Magyarország síkvidéki területein vasárnap 2-10 milliméter csapadék hullott, a hó elolvadt. A felső talajrétegek teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek jelentősen megemelkedtek. Országosan 145 ezer hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 63 ezer hektár vetés-szántó. Legnagyobb, 20 ezer hektár fölötti elöntések Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak, de Békésben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 10 ezer fölötti területeket jelentettek. 12 vízügyi igazgatóság területén van érvényben belvízvédelmi készültség 66 szakaszon, ebből 17 szakaszon elsőfokú, 40 szakaszon másodfokú és 9 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség. 
    A belvízvédekezés napi költsége 34 millió forint, ráadásul az elkövetkező napok olvadásai és csapadékai hatására a védekezés napi költségigénye még tovább fog emelkedni - áll a tájékoztatóban. Az elkövetkező hat napban ugyanis az előrejelzések szerint 20-25 milliméter közötti csapadék várható.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.05.15.
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget