Ma 2020. 9. 28, hétfő, Vencel napja van.

Új Zagar-lemez hat év után: bemutató a Millenáris Teátrumban

2013.04.04 15:01. - Kovács Janka

Sokféle stílust ötvöző, koncepciójában sci-fibe hajló albumot készített a Zagar. A hazai elektronikus színtér nemzetközileg is ismert formációja hat év után jelentkezett Light Leaks című anyagával, amelyet április 13-án mutatnak be a fővárosi Millenáris Teátrumban.


 

    "Valóban soknak tűnik a hat év a két lemez között, de azért 2007 óta is több minden történt velünk. A turnék mellett filmzenéket készítettünk, illetve a Cannot Walk Fly Instead című albumunk megjelent külföldön is, arról három kislemezt is kihozott a német Mole Listening Pearls kiadó, emellett számos nemzetközi válogatásra kerültek fel számaink" - idézte fel Zságer Balázs, a zenekar alapítója, billentyűs-zeneszerzője az MTI-nek.
    A Zagar 2001-ben a Yonderboi Quintet három tagjából (Zságer mellett a szkreccselő Dj Bootsie és Kovács Andor gitáros) alakult, hozzájuk csatlakozott Lázár Tibor dobos, később Zságer öccse, Zságer-Varga Ákos basszusgitáros. 2010-ben Kovács távozott, helyette a Puzzle-ból és a We Are Rockstarsból ismert Ligeti György énekes-gitáros állandó taggá vált.
    "Andor távozásától függetlenül vissza akartam térni egy elektronikusabb, szintisebb hangzáshoz, inkább első lemezünk, a Local Broadcast megszólalásához. Egyetértek azzal, hogy a Light Leaks kicsit stíluskavalkád lett, hiszen vannak rajta dubos, reggae-s, funkos, chillout-os dolgok is, ez a sokaság egyfajta lenyomata az elmúlt öt évben átélt zenei korszakaimnak" - mondta a zenekarvezető.
    Megjegyezte, hogy Ligetivel a Zagarnak végre klasszikus frontembere lett, ami akkor is lényeges, ha a dalok felét most is maga énekelte fel. "Ebben a felállásban a koncerteken jobban tudok a zenére koncentrálni, a közönséggel inkább Gyuri kommunikál".
    Zságer Balázs kiemelte, hogy a szövegek ezúttal szervesebben összefüggnek egymással, sokkal inkább koncept-album jellege lett az anyagnak, amelynek a középpontjában egy kisgyerek fantáziavilága áll. Hozzátette: a lemez időutazás a saját gyerekkorunkba, amikor még úgy éreztük, hogy minden megtörténhet velünk. A sci-fi hangulatot a számok éteri hangzása is erősíti.
    A sejtelmes világ angol szövegeit - ahogy már eddig is - a zenekart régóta ismerő Hutvágner Szofi írta, Zságer Balázs útmutatásai alapján. "Előre megadtam neki a címeket és a kulcsszavakat, ami eltért a korábbi együttműködési módszerünktől".
    A zenék nagyrészt a tagok közös munkájából a próbákon születtek, az első kislemezdal, a Space Medusa például Dj Bootsie vázlata, a Lightstones meg a dobos Lázár Tibor ötlete alapján. Az Outsiders című számban egy londoni MC hölgy, MAD-X is közreműködik. "Egy autentikus stílusú előadót kerestünk, aki hitelesen szólal meg a dubos környezetben".
    Az új Zagar-lemez megjelenését (hazai kiadó: CLS Music) a rajongókat megmozgató izgalmas Facebook-alkalmazás játékok kísérték: a Space Medusa hangjait háromezer darabból lehetett összerakni, a borítót szintén részekből lehet összeállítani.
    "Tudomásunk szerint külföldön sem volt még példa ilyen megjelenésre. Az ötlet web 2-es social media kampányokkal foglalkozó barátaimtól származik, túl egyszerűnek tűnt csak úgy közzétenni a számot. A teljes összerakás végül eltartott egy ideig a rajongóknak, de az alkalmazás nagyobb figyelmet generált a szám körül. A borító összerakói között a legszerencsésebb egy Zagar-logós érintőképernyős Ultrabookot nyer" - mesélte a zenész.
    A Light Leaks élő bemutatóját április 13-án szombaton tartják a Millenáris Teátrumban, a közreműködők között lesznek (akárcsak a lemezen) a nyíregyházi Cantemus Leánykar tagjai és a Cantabile Gyermekkórus. A háromdimenziós installációra, fénykövekre épülő látványt a minőségi munkáiról ismert Kiégő Izzók és Vj Kemuri szolgáltatja.
    A Zagar idén nyáron fellép a soproni VOLT-on és más fesztiválokon is, Magyarországon kívül például Dániában, Lengyelországban és Oroszországban.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. nyár
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget