Ma 2020. 7. 14, kedd, &Őrs napja van.

Újabb árhullám indult el a Tiszán és a Zagyván

2013.04.04 15:59. - Kovács Janka

Újabb árhullám indult el a Tiszán a folyó felső vízgyűjtő területén lehullott csapadék hatására. A Zagyva Jászteleknél ismét árad, míg a Hármas-Körösön Gyománál tetőzés körül állapot alakult ki - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője csütörtökön az MTI-vel.


 

    Lovas Attila tájékoztatása szerint a keddi csapadék egy kisebb árhullámot indított el a Tisza felső szelvényeiben, így ott ismét áradó vízállásokat figyelhetők meg. A Közép-Tiszán csütörtök reggel Tiszafürednél 643, Szolnoknál 711 centiméteres vízállást mértek, és áradást tapasztaltak. 
    A folyó tetőzését Tiszafürednél április 8-án, jövő hétfőn 710 centiméteres, Szolnoknál két nappal később 790 centiméteres értéken várják. A Tisza felső vízgyűjtőin lehullott csapadék befolyásolhatja a már kiadott tetőzési szinteket.
    A Zagyva-Tarna-rendszerben a szerda reggelig lehullott csapadék hatására kialakult árhullám a Tarnán Jászjákóhalmánál, a Zagyván Szentlőrinckátánál tetőzik, Jászteleknél ismét árad. A Zagyva Jászberény és Szászberek közötti szakaszán ismét elrendelték a harmadfokú védelmi készültségi szintet. 
    A Hármas-Körös vízszintje csütörtök reggel Gyománál 750 centiméteren, tetőzés közeli állapotban volt, míg a Hortobágy-Berettyó a térségben lehullott csapadék hatására végig árad. Vízállása csütörtök reggel Borznál 374 centiméter volt, amely meghaladta a harmadfokú, 350 centiméteres értékhez kötött védekezési szintet. A Hortobágy-Berettyón csaknem 83 kilométeren harmadfoknak megfelelő módon védekeznek.
    Az árvíz elleni védekezésben szerdán 416 ember vett részt.
    A Közép-Tisza vidékén a belvízzel elöntött területek nagysága az elmúlt naphoz képest 1750 hektárral nőtt, jelenleg csaknem 29 ezer hektárt borít víz. Ebből 9300 hektár vetés, 6750 hektár szántó. Az elmúlt 24 órában 44 torkolati szivattyútelep és 18 mobil szivattyú csaknem 5,2 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A Német-éri főcsatorna mentesítése érdekében belvíztározás céljából a Nagyiváni-tározót csütörtökön megnyitották. 
    A védekezési munkákban 187 ember dolgozott. A szivattyútelepek folyamatos üzemelése érdekében továbbra is másodfokú készültség van érvényben 8 belvízvédelmi szakaszon, míg egy szakaszon - Karcag térségében - harmadfokú a készültség.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget