Ma 2020. 8. 15, szombat, Mária napja van.

Fidesz: az eljárási törvény elfogadásával megkezdődhet a választási felkészülés

2013.04.08 15:19. - Kovács Janka

A választási eljárási törvény újbóli elfogadásával és államfői jóváhagyásával megkezdődhet a felkészülés a választásra - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.


 

    A parlament kora este szavaz a választási eljárási törvényről, amelynek több rendelkezését január elején ítélte alaptörvény-ellenesnek ítélte az Alkotmánybíróság (Ab). A testület Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére vizsgálta a jogszabály alkotmányosságát.
    Gulyás Gergely tájékoztatóján felidézte, az Ab az új választási eljárási törvény hét szakaszát minősítette alkotmányellenesnek. Ezek között a leghangsúlyosabb a belföldi magyar állampolgárok regisztrációja volt, amelynek bevezetéséről ennek nyomán eltekintett a Fidesz - emlékeztetett a kormánypárt szakpolitikusa.
    A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgároknak a választási regisztráció lehetősége augusztus 1-jével nyílik meg - ismertette, és kérdésre hozzátette azt is: az eljárási törvény tekintettel volt arra, hogy sokan vállalnak munkát külföldi országokban, így nekik (akik rendelkeznek ideiglenes tartózkodási hellyel az adott országban) lehetőségük lesz levélben szavazni. Ezt egy tájékoztató kampánynak kell megelőznie - fűzte hozzá.
    A javaslat nem tartalmazza a szintén alkotmányellenesnek nyilvánított hirdetési tilalmat internetes szolgáltatók honlapján, képújságban, teletexten és mozikban, és változás továbbá, hogy közvélemény-kutatásokat bármeddig, akár még a választás napján is nyilvánosságra lehet hozni - sorolta Gulyás Gergely.
    Jelezte ugyanakkor: a negyedik alkotmánymódosítás megteremtette azt a lehetőséget, hogy továbbra is egyenlő feltételek mellett közszolgálati médiumokban lehessen hirdetéseket közzétenni. Ha emiatt az Európai Unió bármilyen eljárást is kezdeményezne, nem teheti meg, hogy Franciaországgal szemben ne tegye meg ugyanezt, ahol szigorúbb formában és hosszabb ideje létezik ez a tilalom - jegyezte meg a képviselő kérdésre válaszolva.
    A módosítás elfogadása, majd a "reményeink szerinti" államfői jóváhagyás után hatályba léphet a jogszabály, és megkezdődhet a felkészülés a választásokra - összegezte szavait a fideszes politikus.
    Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy néhány hét múlva a parlament elé kerül a kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslat.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget