Ma 2019. 3. 18, hétfő, Sándor napja van.

Madárinfluenza - Tiszti főorvos: Magyarországot nem fenyegeti veszély

2013.04.08 15:05. - Kovács Janka

Magyarországot és az Európai Uniót nem fenyegeti a Kínában megjelent madárinfluenza veszélye - közölte az országos tiszti főorvos hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.


 

    Paller Judit kiemelte: kicsi az esélye annak, hogy Magyarországon megjelenjen a betegség, kizárni azonban nem lehet. Ezért továbbra is azt kérik, hogy aki a közelmúltban Kínában járt és megbetegszik, azonnal forduljon orvoshoz. 
    Felhívják az Országos Mentőszolgálat, a háziorvosok és a kórházi orvosok figyelmét arra, hogy ha olyan influenzagyanús beteggel találkoznak, aki az elmúlt tíz napban Kínában járt, azt azonnal jelentsék az Országos Epidemiológiai Központnak, és onnan ezeket a légúti mintákat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai központi referencialaboratóriumába, Londonba továbbítják.
    A magyar járványügyi hatóságot a múlt héten értesítette a WHO, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) arról, hogy Kínában egy új madárinfluenza-vírust azonosítottak, amely súlyos emberi megbetegedést képes okozni. 
    Paller Judit elmondta, hogy akiknél eddig a H7N9 vírust igazolták, azok nem voltak egymással kapcsolatban.
    A tiszti főorvos közölte továbbá, a WHO jelenleg nem tartja indokoltnak utazási korlátozás bevezetését, de a Kínába utazóknak azt javasolják, hogy tartsák be a higiénés előírásokat, továbbá kerüljék el a baromfi- és kisállatpiacokat, s lehetőleg ne érintkezzenek szárnyasokkal.
    Paller Judit hozzátette, hogy Magyarországon is folyamatosan figyelemmel követik a helyzetet, és rendszeres tájékoztatást adnak az esetlegesen szükségessé váló intézkedésekről. 
    A madárinfluenzának a közelmúltban Kínában megjelent H7N9-es, korábban emberen ki nem mutatott típusa vasárnap éjfélig 21 ember fertőzött meg, közülük hatan haltak meg, 621 hozzátartozójukat megfigyelik. A megbetegedések kivétel nélkül az ország keleti részén lévő területeket és Sanghaj városát érintetik. Utóbbiból jelentették eddig a legtöbb esetet, összesen tízet. 
    A kínai nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság hétfői sanghaji sajtótájékoztatóján arról számoltak be: egyelőre semmi jele annak, hogy a H7N9-es új madárinfluenza-vírus emberről emberre terjedne. A hatóságok továbbra is vizsgálják a betegek közvetlen hozzátartozóit és rokonait, de eddig nem mutatták jelét a betegségnek, így kizárható, hogy járványról lenne szó. 
    A fertőzés elleni országos küzdelemre Kínában tárcaközi bizottságot hoztak létre, az állategészség-ügyi hivatalok intenzívebbé tették ellenőrzéseiket. Sanghajban már több mint 98 ezer szárnyast vágtak le, és legalább három keleti nagyvárosban bezáratták az élőbaromfi-piacokat. A hatóságok a lakosságot óvatosságra intik, a csirkehús és a tojás alapos megfőzését tanácsolják, mivel a vírus magas hőmérsékleten valószínűleg elpusztul.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.27. 8.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget