Ma 2018. 11. 13, kedd, Szilvia napja van.

Közép-Ázsia Expedíció – 18000 km-t tesznek meg a magyarok

2013.05.14 15:37. - Kovács Janka

Szolnokot is átszelte a Közép-Ázsia Expedíció, ma délben a Tiszai hajósok terére érkezett Hídvégi-Üstös Pál, akit expedíciójára számos kutató, tudós kísér el.


 

Május 11-én, Budapestről indultak a magyar kutatók, tudósok útja a Millenárisról és a délben érkeztek Szolnokra, ahol általános iskolás osztály várta őket, nagy érdeklődéssel. Az expedíció célja, hogy a Vámbéry Ármin, gr. Almásy György, Prinz Gyula, Déchy Mór, Szentkalotai Bálint Gábor, Berzenczey László és gr. Zichy Jenő által kutatott helyszíneket vizsgálják meg és az elmúlt évszázadokban bekövetkezett változásokat elemezzék. A párfős expedíció Szolnokot követő nagy állomása Szerbiában, Zentán lesz, majd onnan a tudósok kutatási helyszíneit látogatják meg Romániában, Bulgáriában, Törökországban, Iránban, Türkmenisztánban, Üzbegisztánban és Kirgizisztánban. Visszafelé Kazahsztán, Azerbajdzsán, Grúzia, Oroszország és Ukrajna felé veszik az irányt.

Néhány érdekesség az útról: meglátogatják a kunokkal rokon népek, a krimi tatárok leszármazottait, II. Rákóczi Ferenc utolsó lakhelyét, régi kultúrterületeket, tea- és rizs vidékeket. Útjuk során felkeresik a ház méretű köveiről is híres, 5100 méter magas vulkanikus Ararát hegyet. Iránban megvizsgálják az Urmia-tó sótűrő vegetációját, keresztül haladnak a történelmi Azerbajdzsán területén. A Kaszpi tó mellett tanulmányozzák a szubtrópusi vidéket, az Elburz hegylánc kontinentális őserdőit, bükköseit. Megmásszák az 5670 méteres Damavandot, mely Közép-Kelet legmagasabb (vulkáni) hegye. Út közben valódi nomád területeket érintenek és a Selyemúton haladnak. Türkmenisztánban útba ejtenek egy egyedi növényzetéről és állatfajairól ismert bioszférát; itt oázisokat keresnek fel, Üzbegisztánban és Kirgizisztánban pedig tudományos konferencián vesznek részt. Többször indulnak 3-4 napos gyalogtúrákra. Megnézik Kaplangkir természetvédelmi területét, ahol jelenleg yomutok laknak. A világ legnagyobb iszapvulkánjai Baku környékén találhatók, ezeket is érinti az expedíció. A Kaszpi-tengeren a tervek szerint úszva kel át Hídvégi-Üstös Pál. Megmásszák az 5642 méteres Elbruszt.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.07. 44.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget