Ma 2020. 7. 2, csütörtök, Ottó napja van.

Washington: Irán tovább növelte a terrorizmus támogatását

2013.05.31 09:07. - Kovács Janka

Irán az elmúlt két évtized legmagasabb szintjére emelte tavaly a globális terrorizmusnak nyújtott támogatását - állította a terrorizmusról szóló, 2012-re vonatkozó országjelentésében az amerikai külügyminisztérium.


    A csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentés szerint az al-Kaida csoportjai vesztésre állnak Afganisztánban és Pakisztánban, de továbbra is komoly veszélyt jelentenek az Egyesült Államokra.
    Az amerikai diplomáciai tárca változatlanul hagyta a "terrorizmust támogató országok" feketelistáját, amelyen Kuba, Irán, Szudán és Szíria szerepel. A jelentés rámutatott, hogy a szabályokat Irán rúgja fel a legsúlyosabb módon, Szíriát pedig a Bassár el-Aszad ellenfelei elleni könyörtelen fellépés miatt ítélte el.
    A jelentés szerint 2012-ben észrevehetően megnőtt a terrorizmus Irán által nyújtott állami támogatása. Ez nagyrészt az iráni Forradalmi Gárda Kudsz Erő nevű, különleges műveletekre szakosodott alakulata, illetve a Teheránnal szövetséges libanoni síita militáns Hezbollah mozgalmon közvetítésével valósult meg.
    "Irán és a Hezbollah terrorista tevékenysége, amely Délkelet-Ázsiában, Európában és Afrikában kitervelt támadások formájában mutatkozott meg, az 1990-es évek óta nem tapasztalt tempót ért el" - állították a jelentés szerzői. Ezek közé tartozott az izraeli turistabusz ellen Bulgáriában elkövetett, hat halálos áldozatot követelő támadás, valamint az Indiában, Thaiföldön, Grúziában és Kenyában meghiúsított merényletek.
    A jelentés "stratégiai értékelése" szerint az al-Kaida magja tovább gyengül, és vezetőinek egyre komolyabb küzdelmet folytatniuk az életben maradásért. A központ gyengülésével ugyanakkor megerősödött az alárendelt szervezetek függetlensége a programalkotás, a célok kiválasztása és a pénzgyűjtés terén. Ez utóbbi feladatot főleg emberrablás révén valósították meg.
    Ennek következtében az Egyesült Államoknak egy decentralizáltabb és földrajzilag megosztott terrorfenyegetéssel szemben kell védekeznie, ami sok helyen megnehezíti a kitervelt merényletek megakadályozását. A jelentés különösen a líbiai és a jemeni fenyegetésre hívta fel a figyelmet.
    Líbiában Moammer Kadhafi diktátor uralmának 2011-ben történt megdöntése nyomán "biztonsági vákuum" alakult ki, ami a hatalom rendfenntartó szerveinek gyengesége mellett alkalmat ad a szélsőségesek erőszakos fellépésére, ahogy ezt a 2012. szeptember 11-én a Bengáziban működő diplomáciai misszió elleni támadás is bizonyította. A támadásban életét vesztette Chris Stevens nagykövet és három másik amerikai.
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.01 (25. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget